”Oči u oči” sa zmijom, i to poskokom, najvećom evropskom otrovnicom, susreli su se Makarani Ljubo Erceg i Joze Turić, i to ispred svojih kuća u podbiokovskom zaseoku Makar.

Poskok dug čak 85 centimetara skončao je od udarca čekića i lopate koje su Erceg i Turić uspjeli dohvatiti iz svojih dvorišta. Srećom da su se tog podneva stvari posložile kako su i trebale, jer je poskok od Turićeve kuće počeo puzati do susjedne Ercegove, u čijem se dvorištu igrala njegova jednogodišnja unuka. Kako se zapravo sve odvijalo, za “Slobodnu Dalmaciju” ispričao je Turić, koji se premišljao je li zaista riječ o poskoku ili riđovki, budući da zmiji na glavi nije vidio onaj strašni rog, već samo rombove.

– Moja žena i majka sjedile su oko podne u dvorištu ispred kuće i ugledale ogromnog poskoka koji je puzao prema njima, a pretpostavljamo da se htio skriti od sunca i zavući u podrum. Srećom, obje su bile pribrane pa su izmaknule stolice i njima lupale po tlu pa se prvo počeo izmicati od tapkanja, a žena je dohvatila metlu kojom je izbacila otrovnicu na ulicu – priča Turić, dodavši da je poskok bio vrlo trom te se sklupčao nasred ceste.

U tom trenutku naišao je treći susjed, koji je pokušao motorom prijeći preko zmije, ali opet ništa, a poskok je lagano počeo puzati prema Ercegovoj kući u čijem se dvorištu pored komina nalazila gumena cijev za vodu. Ali i unuka. Tada su se, pukom srećom, ispred kuće stvorili Turić i Erceg, pri čemu je ovaj potonji dohvatio najbliži alat koji je našao, čekić, i njime zatukao poskoka po glavi, dok ga je Turić dokrajčio lopatom.

– Iako su svi tvrdili da je riječ o poskoku, ja sam bio uvjeren da je otrovnica riđovka ili crnostrik, kakvih sam do sada na selu ubio najmanje stotinjak. Tijelo zmije ima rombove poput poskoka, ali na glavi nisam primijetio rog, a i poskoka odavno nisam vidio, posebno ne kraj svoje kuće – kaže Turić.

Da je uistinu riječ o poskoku, potvrdio je i prof. dr. sc. Zoran Tadić, profesor Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, stručnjak koji se bavi ekofiziologijom te ponašanjem i kognicijom životinja a kao naučne modele koristi zmije.

– Prema ovom što sam vidio na fotografiji, to je veliki poskok (Vipera ammodytes), koji je dosta star. Poskoci su u prosjeku dugi oko 70 centimetara, a ženke 60, ali sam u Hrvatskom zagorju ulovio jednoga od 110 centimetara, no takvi su primjerci veoma rijetki – kaže Tadić, kome je kroz ruke prošlo više stotina poskoka.

Avaz