Hrvatski delegat u Domu naroda BiH Mario Karamatić rekao je da je stav njegove partije Hrvatske seljačke stranke da se čim budu raspisani izbori traži oživljavanje nekadašnje hrvatske republike Herceg-Bosne.

“Pozivamo se na međunarodno pravilo koje jasno kaže ukoliko je jedna strana grubo prevarena ili ošćtećena, kao potpisnik međunarodnog sporazuma, ima pravo da se vrati na početno stanje. Ići ćemo na Hrvatski narodni sabor gdje očekujemo podršku svih partija. Nakon toga bismo naše stavove uputili premijeru Hrvatske i Hrvatskom saboru kako bi oni pokrenuli to pitanje”, istakao je Karamatić.

On je naveo da je nemogućnost postizanja dogovora u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH jedan od razloga za revitalizaciju Herceg-Bosne.

“Ukoliko ne dođe do izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, niko u ovoj zemlji, a ni šire u okruženju, nema pojma šta će se dogoditi. Nijedan narod ne želi da živi u nefunkcionalnoj državi. Hrvatska republika Herceg-Bosna je funkcionisala dok nije samoukinuta”, rekao je Karamtić.

On je za “Euroblic” naveo da su i Hrvati i Srbi svjesni da u BiH ne mogu ništa da urade bez saglasnosti sva tri naroda, ali da se bošnjački političari ponašaju drugačije.

“Bošnjačka politika se sve vrijeme ponaša kao da je ovo isključivo njihovo i mi treba da ih slušamo. Ukoliko su voljni sjesti sa Hrvatima i Srbima i dogovoriti funkcionalnu zemlju, mi smo apsolutno za. Ali, oni sada prave neki begovat, a mi treba da budemo njihove sluge i vazali. Od toga nema ništa. Imaju dvije mogućnosti – ili ćemo sjesti i dogovoriti se ili ide svako sebi”, poručio je Karamatić.

RTRS