Na Medicinskom fakultetu banjalučkog Univerziteta u Banjaluci je održano predavanje o tradicionalnoj kineskoj medicini i njenim mogućnostima, koje je organizovao Konfucijev institut u saradnji sa Medicinskim fakultetom.

Ljekar kineske medicine Filip Manja upoznao je studente i profesore Medicinskog fakulteta, kao i zainteresovane građane o pojedinačnim metodama koje se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicni – akupunkturi, herbalnoj medicini, tuina masaži, terapiji vakumskim čašama i drugim, kao i o njihovoj praktičnoj primjeni.

“Kineska medicina nam svojom dugom tradicijom akumuliranog znanja može ponuditi mnogo. Može nam dati uputstva kako da njegujemo život, kako da spriječimo nastanak bolesti, ili nam blagovremeno najaviti oboljenja preko svoje specifične dijagnostike, ili kako efikasno rješavati mnoge bolesti ako do njih dođe”, rekao je Manja.

On je dodao da je posljednjih godina kineska Vlada, kao jedan od svojih prioriteta u okviru projekta “Јedan pojas, jedan put”, postavila i širenje znanja o kineskoj medicini na Zapadu.

“Čast mi je da kao dio ovog korpusa podijelim znanja sa ljudima sa naših prostora, za početak kroz demistifikaciju i preciznije određenje kineske medicine, pa otuda i naziv predavanja `Šta stvarno može kineska medicina`”, rekao je Manja.

Prodekan za međunarodnu saradnju Medicinskog fakulteta Lana Nežić navela je da je predavanje Filipa Manje organizovano sa ciljem da se studentima i profesorima, kao i široj javnosti, približi kineska tradicija i njena filozofija života i rada.

Ona je istakla da u posljednje vrijeme zapadna medicina ozbiljnije doživljava kinesku, posebno segment fitomedicine.

“Veliku zaslugu za to ima i dobitnica Nobelove nagrade Tu Јuju za otkrivanje artemisinina, lijeka protiv malarije koji se zasniva na starokineskoj fitomedicini, kojim se značajno smanjila stopa smrtnosti oboljelih pacijenata širom svijeta”, rekla je Nežićeva, ističući da je riječ o naučno zasnovanoj medicini.

Direktor Konfucijevog instituta Univerziteta Banjaluka Ljiljana Stević rekla je da je ovo predavanje drugi značajan događaj koji je uspješno realizovan nakon nedavnog otvaranja Konfučijevog instituta, te da je u planu još mnogo aktivnosti i događaja na kojima se u tom institutu radi.

Filip Manja je ljekar kineske medicine koji je prvo diplomirao kineski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, a nakon toga u Kini diplomirao na osnovnim studijama kineske medicine, na kineskom jeziku.

RTRS