Vijeće Ustavnog suda Republike Srpske za zaštitu vitalnog interesa utvrdilo je danas da Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju nije povrijeđen vitalni nacionalnI interes bošnjačkog naroda.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuo je u martu ove godine proceduru za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, jer je, kako su naveli, ovim zakonskim rješenjem u potpunosti odbačen naziv “bosanski jezik”.

Vijeće je obrazložilo da tvrdnje podnosioca zahtjeva ne dokazuju povredu nijednog prava iz okvira zaštite vitalnog nacionalnog interesa bilo kojeg konstitutitvnog naroda posebno.

Utvrđeno je da se zahtjevom ne ukazuje na konkretno zakonsko propisivanje koje vrijeđa kolektivna prava bošnjačkog naroda već se ističe potreba dopune zakonskog teksta u smislu preciziranja naziva jezika kojim se služi ovaj narod i zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u Savjetu za razvoj predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja i školskim odborima.

“Vijeće je u pogledu ovih navoda utvrdilo da se predmetne zakonske odredbe, ali i zakon u cjelini, ne odnosi na pripadnike nijednog konstitutivnog naroda pojedinačno, da ne sadrži nacionalni predznak, već se podjeknako odnosi na sva lica koja mogu biti imenovana za člana Savjeta, odnosno školskog odbora”, saopšteno je iz Ustavnog suda.

Vijeće je ocijenilo i da činjenica što Zakon ne sadrži rješenja u smislu zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda ne može biti predmet postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa, niti može dovesti do povrede vitalnog nacionalnog interesa nijednog konstitutivnog naroda, te da predmetom ocjene mogu biti samo postojeće odredbe Zakona, a ne moguća druga zakonska rješenja i njihova buduća primjena.

Ovaj zakon je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 22. februara ove godine.

Srna/ATV