Izbor direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH rasplamsala je sukob u SDS-u, koji tinja već mjesecima, nezvanično saznaje RTRS.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH na tom mjestu već vidi svog sadašnjeg savjetnika Dragana Šojića.

Darko Babalj, neprikosnoveni šef SDS-a u tom dijelu Republike Srpske, bar što se zapošljavanja u zajedničkim institucijama tiče, ne misli tako.

On bi da na tom mjestu vidi Boju Gašanovića, aktuelnog načelnika opštine Istočni Stari Grad. Mada su pokrovitelji na dva stranačka i interesna pola, kandidati i te kako imaju zajedničkih i dodirnih tačaka.

I jedan i drugi su u biografiji zabilježili dovoljno kontraverzi da ni jedan ni drugi ne bi smjeli da sjednu na to mjesto.

Šarovićev kandidat i savjetnik Dragan Šojić se dovodio u vezu sa ekipom zaduženom za izgradnju nekadašnjeg Srpskog Sarajeva i malverzacijama o kojima je policija sačinila opširan izvještaj.

Teretio se za pronevjeru , kao zamjenik direktora Direkcije za obnovu i razvoj Grada Srpsko Sarajevo, 121.035 litara nafte i naftnih derivata, koje je drugima odobravao na ime pozajmica i donacija.

Novac je nestajao brzinom munje, ali su nicali objekti, pa su, kako saznajemo, Šojić i Šarović postali komšije i to u Beogradu. Sa još nekima iz priče o izgradnji Srpskog Sarajeva.

Da i Babalj “konja” za trku ima potvrđuje ime Boje Gašanovića, za kojeg se vezuju brojne afere oko prodaje opštinskog zemljišta Arapima, ali i čuvene afere “Suvara” i “Koža” Visoko.

Ako se bude tražila “arbitraža” šefa stranke Vukote Govedarice, jasno je da će kratkih rukava ostati Babalj i Gašanović, jer poznato je da Babalj i Govedarica “nisu u ljubavi”.

Imenovanje Šojića na ovo mjesto bila bi velika pobjeda Mirka Šarovića, koji bi time dobio pristup još jednoj instituciji, koja raspolaže pozamašnim budžetom.

Rasplet još jednog sukoba u SDS-u oko plijena očekuje se uskoro , jer je konkursna procedura u toku.

Međutim, poznavaoci prilika u SDS-u kažu da će Šojićevim izborom sukob tek dobiti na intenzitetu, jer Babalj nema namjeru da ikome prepusti stranački “tron” u tom dijelu Srpske.

RTRS