Analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da Amerikanci, sarajevski politički krugovi i mnogi drugi histerijom reaguju na istinu, jer ih bole činjnice koje je izrekla predsjednik Savjeta Federacije Gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko tokom boravka u Sarajevu.

“Јasno je za OHR da je to jedna vrsta neokolonijalnog mehanizma, kakvom u modernom svetu ne bi trebalo da bude mesta i vreme je da bude ukinut. Ali, kada neko ima ogromne plate i privilegije, njemu se ne gubi sve to”, rekao je Aneđelković za Srnu, komentarišući reakcije pojedinih bošnjačkih političara, OHR-a i Ambasade SAD u BiH na izjave Matvijenkove da je Dejtonski sporazum “alfa i omega” budućnosti BiH i da Rusija ne vidi nikakav razlog za promjenu Dejtona, pogovoto ako neko spolja na tome insistira i da je vrijeme da OHR ode iz BiH, da prestane protektorat, jer to ponižava njene građane, koji treba da sami odlučuju o sudbini svoje zemlje.

On je naglasio da je jasno da Amerika zloupoterebljava Dejton, ali ne želi to da čuje.

“Јasno je da sarajevski krugovi i dalje potkopavaju opstanak BiH kao demokratske zajednice tri naroda i dva entiteta i pokušavaju ratnohuškačkim metodama da nametnu ono za šta su i ratovali i zbog čega su izazvali rat u BiH. Ali, sigurno to neće da prihvate da se javno kaže”, naveo je on.

Anđelković je istakao da se zbog svega toga napada Matvijenkova, ali da će, prije ili kasnije, ono što je ona rekla postati dio istorije.

“Laž ne može da preovlada, ako u prvom momentu istina ne bude uništena. Nije uništena, tako da sve što je Matvijenkova rekla jednog dana će biti deo istorijskih udžbenika i svi će čitati i učiti o tome kakve je zloupotrbe učinio OHR i šta je Amerika uradila u BiH i kakvu je nesreću izazvala”, naglasio je on.

Anđelković je ocijeno da “onoga, ko svoj sistem gradi na lažima, neistinama, prevarama i ucjenama, jako boli kada neko to dokaže i pokaže, kada je neko dovoljno snažan da može da istraje u kontriranju toj vrsti prevare”.

“U BiH imamo baš to. Zapadne sile su izazvale rat, njihovi puleni u Sarajevu su pokušali da nametnu hegemoniju Srbima, da ih svedu na nivo nacionalne manjine, a ako je moguće i da ih etnički očiste”, kaže Anđelković.

Kada sve to nisu uspjeli, podsjetio je on, morali su da prihvate Dejtonski sporazum, ali čim su ga prihvatili odmah su počeli da ga potkopavaju.

“U tome veliku ulogu ima OHR, jedna vrsta okupacione uprave, koja ima za cilj da nametne ono što je Sarajevo htelo za vreme rata u mirnodopskim uslovima”, ocijenio je Anđelković.

Srbi su se, kaže on, tome suprotstavili uz podršku i pomoć Rusije i spriječili su nestanak Republike Srpske, iako su izgubili neke ingerencije.

“Sarajevo je htelo da Srbima nametne i laži o ratu da su bili agresori, a zapravo su prve žrtve u BiH bili Srbi. Srbi su se branili da im se ne ponovi 1941. godina”, konstatovao je Anđelković.

On je naveo da je Matvijenkova, u ime Rusije i predsjednika Rusije Vladimira Putina, posjetila BiH i rekla istinu.

RTRS