Republičko javno tužilaštvo obustavilo je istragu protiv Željka Kuntoša kod kojeg je u novembru prošle godine pronađena kopija Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U obrazloženju tužilaštva o obustavljanju istrage navodi se da na osnovu rezultata sprovedene istrage nema dovoljno dokaza da je Kuntoš, došavši u posjed primjerka Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku, u toku 2017. nudio ga na prodaju za iznos od 100.000 KM ili neki drugi novčani iznos.

-Nije bilo dovoljno dokaza u prilog zaključka da je osumnjičeni, korišćenjem svog uticaja i položaja, kao pripadnik MUP RS raspoređen na poslove lično obezbjeđenja štićenih ličnosti, zahtjevao nagradu za sebe da korišćenjem takvog službenog, odnosno društvenog položaja ili pretpostavljenog uticaja, posredovao da se izvrši ili ne izvrši neka službena radnja. Ni jedan od saslušanih svjedoka ili neki drugi pribavljeni dokaz u toku istrage nije potvrdio osnove sumnje da je osumnjičeni u citiranom vremenskom periodu predmetni dokument nudio na prodaju drugim licima za određeni novčani iznos, iz čega se izvodi zaključak da nema dovoljno dokaza da je osumnjičeni učinio krivično djelo Trgovina uticajem iz člana 321. stav 1. Krivičnog zakonika RS – navodi se u obrazloženju Republičkog javnog tužilaštva.

Foto: Goran Surlan/RAS Srbija

S tim u vezi, Kuntoš se danas obratio medijima u BiH od kojih je zatražio da upoznaju javnost o obustavi istrage protiv njega.

-Obraćam se sa zahtjevom da se meni i mojoj porodici javno izvinite za sve neprijatnosti nastale iznošenjem netačnih informacija. Takođe, zahtjevam da u proprocionalnom obimu, kao i kada ste svojim izvještavanjem prejudicirali moju krivicu, objavite informaciju i prilog o tome da sam „u spektakularnoj akciji“ u kojoj je MUP RS neopravdano trošio novac poreskih obveznika, privođen bez ikakvog osnova. Radi objektivnog informisanja javnosti, napominjem da sam bio šef obezbjeđenja predsjednika Narodne skupštine RS sedam godina, kod gospode Dragana Kalinića i Dušana Stojičića, a ne samo „šofer“ Dragana Kalinića, pri čemu naglašavam da izuzetno cijenim sva zanimanja, odnosno ljude koji ih časno i odgovorno obavljaju, posebno vozače – naveo je Kuntoš u zahtjevu medijima.

Srpskainfo