Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da svako onaj ko sjedi u Sarajevu u ime Republike Srpske treba da predstavlja Republiku, ali da predstavnici Saveza za promjene, umjesto da predstavljaju Srpsku u Sarajevu, predstavljaju Sarajevo u Republici Srpskoj.

Dodik je naglasio da je valjda normalno da svi srpski predstavnici sjednu i kažu “hajde da vidimo šta je u našem interesu”. “Naravno da su izdajnici, jer koriste institucionalne mehanizme da nametnu svoju volju”, rekao je Dodik.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Dodik je za magazin “Dani” rekao da je Kosmet jedno od najvažnijih pitanja Srbije i da Republika Srpska u tom pogledu prati Srbiju, te da neće dati saglasnost da BiH prizna Kosovo.

“Nijedna politika, a promijenile su se različite od /Slobodana/ Miloševića do danas, nije imala različit stav o Kosovu, svi su smatrali da je to teritorijalni integralni dio Srbije”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da Evropska unija kaže da je bez pravno obavezujućeg sporazuma Prištine i Beograda nemoguće da se i Kosovo i Srbija kreću dalje, što govori da je volja Srbije u to uključena. “Do sada, unazad nekoliko godina, nije bilo baš tako”, podsjetio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske smatra da je veliki uspjeh predsjednika Srbije Aleksandra Vučića što je to riješio na taj način.

“Da li će izvući neke koristi iz toga ne znam, mada ja naravno pričam s njim o toj temi i u nekom univerzalnom srpskom smislu svi mi tu priču o Kosovu osjećamo kao svoju intimnu i smatramo da imamo pravo da se time bavimo u smislu državnih politika”, rekao je Dodik.

On je istakao da će Republika Srpska pratiti Srbiju i da neće priznati Kosovo, bez obzira na to šta ko o tome mislio.

“Mi nemamo nekog posebnog interesa za dobre odnose sa današnjim kosovskim vlastima, ali imamo potrebu da imamo dobre odnose sa Sarajevom i sa Beogradom, ali u svakom slučaju to su stvari država”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da Vučić, kada govori o BiH, uvijek kaže da poštuje teritorijalni integritet, ali i da voli Republiku Srpsku i da će joj pomoći.

“On govori i o tome da je Kosovo stvar Srbije i da on poštuje i teritorijalni integritet Srbije. Bez obzira na sve to, Srbi gdje god bili misle da je međunarodna politika bila nepravedna prema Srbiji i Srbima na Kosovu i u tom pogledu nećete naći nikoga ko misli drugačije. Јa sa Vučićem ustvari i nemam potrebe da se slažem ili ne slažem, smatram da imam pravo da iznesem svoj stav, a ja mislim da to pitanje nije riješeno i da će doći vrijeme da se ta pitanja cjelovito rješavaju”, ocijenio je on.

Na pitanje da li govori o razmjeni teritorija, Dodik je pojasnio da govori o potrebi da se razgovara.

On je ocijenio da intervencionizam visokog predstavnika nije donio rješenje u BiH i nije učinio nijedan narod zadovoljnim, te da postoji prigušeno nezadovoljstvo koje se dodatno ojačava.

Prema njegovim riječima, treba o tome razgovarati, ali adresa sigurno nisu stranci.

“Bošnjaci će kada ih pitate jesu li zadovoljni s BiH apstraktno reći ‘da, to je naša država’, ali kad malo uđete u priču, vidjećete da imaju probleme s Hrvatima, Srbima, Republikom Srpskom ili sa drugačijim stavom o BiH. Hrvati će uporno insistirati na tome kako nisu jednakopravni i kako ne žele da im neko drugi bira predstavnike i to je dominantna slika. Stranci će vam reći da su uložili mnogo novca u BiH i da nisu odustali od toga da se ovdje riješi, kako oni to kažu, funkcionalan sistem, ali krive lokalne političare bez obzira na to što su sve ključne odluke u BiH u zadnjih 20 godina donijeli upravo stranci”, naveo je predsjednik Republike Srpske.

Srbi će, kaže on, reći da su im neopravdano oduzete nadležnosti, što jeste i što je bilo političko, pravno i skoro fizičko nasilje prema Srbima.

“Generalno je situacija takva da njome niko nije zadovoljan… Mislim da bismo mi mogli da nađemo unutrašnje snage i da stvari zbog budućnosti postavimo i to ovim redoslijedom: prva stvar mir, druga je da se niko nikome ne miješa i to se može učiniti”, poručio je Dodik.

RTRS