Prijeti nam zatvaranje, poslali ste nam bezbroj inspekcija za mjesec dana, šaljete nam svako veče komunalnu policiju, čak nam je i racija bila, šta je sljedeće?

Pitaju očajno u pabu “Life” koji ovih dana, po mišljenju javnosti, trpi pravu torturu raznih inspekcija, a sve zbog toga što otvoreno podržavaju proteste za nastradalog Davida Dragičevića. Ovaj kafić u strogom centru odmah na početku priključio se protestima, a novac od popijenih kafa uplaćivali su na račun porodice Dragičević za istragu o smrti njihovog sina.

– Radna inspekcija nam je došla četiri puta u roku od samo mjesec dana i pri tome smo dobili dva puta kaznu od 2.000 KM i jednom od 4.000KM. Pod obrazloženjem da moraju da nam napišu kaznu jer će inače ostati bez posla. Radni inspektor nam je uručio kaznu 20. aprila, i istu noć je ponovo došao sa racijom, dva puta u samo jednom danu, da li je to normalno? Bezbroj inspekcija, dva puta racija, četiri puta komunalna policija kod nas koji radimo časno i pošteno – ogorčeni su u ovom kafiću, a sve što im se dešava objavljuju na svojoj fejsbuk stranici.

Vlasnici kafića ogromnu podršku dobijaju od gostiju, koji su čak i snimali i objavili na društvenim mrežama jednu od inspekcijskih kontrola, tokom koje se vlasnica rasplakala govoreći kako su izloženi svakodnevnom teroru i da je zbog svega bila u bolnici.

– Neka nas odmah zatvore zauvijek ako je ikad iko došao u naš lokal a da nije dobio fiskalni račun. Želimo odgovor, zašto i kome smetamo? Ne tolerišemo krađu, nasilje, ubistva, kriminalne radnje i ne zanima nas politika, želimo samo pravdu i da nas pustite na miru da radimo i pošteno zaradimo svoj hljeb – poručili su iz ovog kafića na svojoj Facebook stranici. Navode i da su od komunalne policije dobili 1.500 KM kazne za buku u kafiću, koju im nisu ni izmjerili. Kafić koji se nalazi nekoliko metara od Palate Predsjednika RS sa radom je počeo u decembru prošle godine i uvjeravaju da sve radnike uredno prijavljuju, a u njihovu odbranu stali su gosti kafića.

– Diktatura je mala reč za ono što njima inspekcija radi, i to samo zato jer su se uključili u proteste, a drugima se gleda kroz prste. Život u ovoj zemlji je postao nemoguć – rekao je za srpskainfo.com jedan od gostiju koji nije želeo da mu objavljujemo ime, iz straha za sopstveni posao.

Pojedini građani, sa druge strane, smatraju da se ovaj lokal podrškom protestima samo dobro izreklamirao.

U cijelu priču uključio se i gradonačelnik Igor Radojičić koji je izjavio da je dobio pismo Davora Dragičevića, oca nastradalog mladića, u vezi sa navodnim progonom jednog od gradskih kafića koji prikuplja pomoć za akciju kojom se traži istina u ovom predmetu. Radojičić je naglasio da je odmah od svih nadležnih gradskih organa zatražio da se službeno izjasne o tome da li je u tim kafićima bilo vanrednih kontrola.
– Potpuna informacija o tome zatražena je od Komunalne policije i Odjeljenja za inspekcijske poslove i biće urađena i dostupna medijima, nakon što se obave sve provjere. Ono što imamo kao prvu informaciju jeste da taj kafić Komunalna policija nije kontrolisala unazad mjesec dana – rekao je Radojičić.

Iz Poreske uprave RS odgovaraju da od početka aprila provode kampanju „Korak preduzmi, račun uzmi“ širom RS, sa ciljem podizanja svesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, a u okviru ovih aktivnosti pojačan je i rad inspektora na terenu.

Kažu da su ovom banjalučkom kafiću bili 25. aprila, i to po prvi put, ali da su ih po samom dolasku vlasnik i gosti sprečili u obavljanju kontrole, te da su bili izloženi prijetnjama, uvredama, pozivanju na linč, zbog čega su bili prinuđeni pozvati pripadnike MUP-a RS da im obezbjede nesmetan rad.

– Razlog prekida kontrole je što je vlasnica tog lokala na očigled inspektora Poreske uprave iznijela i nije dala na uvid dio dokumentacije koja se odnosi na nabavku robe i usluga koje nisu evidentirane u poslovnim knjigama. Poreska uprava će u skladu sa svojim nadležnostima okončati ovaj postupak. Naglašavamo da Poreska uprava RS ne vrši bilo kakvu vrstu pritiska na ovog, kao ni na bilo kog drugog poreskog obveznika, već inspektori rade svoj posao u skladu sa zakonskim okvirima i ovlaštenjima- odgovorili su iz Poreske uprave.

U Inspektoratu RS su nam rekli da su u proteklih mjesec dana imali jednu kontrolu u ovom kafiću, utvrdili da se registrovani naziv objekta ne poklapa sa onim koji je javno istaknut i izdali im korektivnu mjeru da to usklade.

Podsjetimo, ovaj kafić je i nedavno bio tema razgovora u gradu jer je 14. aprila tu nožem izboden maloljetnik.

Zakoni neprecizni

U Udruženju radnika u ugostiteljstvu ističu da podržavaju rad inspekcijskih organa, ali traže da zakon bude jednak za sve.

– Zakoni nisu precizirani i ostavljeno je inspekcijama da rade samovoljno. Ukoliko žele na ovaj način da kontrolišu lokale, 50 odsto kafića u gradu može ovog momenta biti zatvoreno jer ne rade ispravno – rekao je predsjednik udruženja Željko Tatić.

Upitao je i po kojim osnovama se mjeri nivo buke u gradu, jer niko ugostitelje nije upoznao koliki je nivo decibela dozvoljen u lokalima.

Srpskainfo