Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković organizovao je danas prijem za učenike Osnovne škole “Branko Ćopić” i Elektrotehničke škole, koji su se na nedavnoj Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i stvaralaštva “Inost mladih 2018” u Banjaluci okitili medaljama i priznanjima.
“Grad Prijedor zajedno sa prosvjetnim radnicima već dugi niz godina čini napore da škole imaju dobre uslove za odvijanje praktične nastave i inovatorstvo, te da mogu postizati ovako dobre rezultate”, rekao je Đaković.

On je dodao da su ovi učenici osvojili značajna priznanja, te da je ovo prilika da im poruči da su već zaslužni građani Prijedora.

“Ujedno sam im poželio da tako i nastave i da svoja znanja i ono što stvaraju, pogotovo inovacije, uklapaju u nove privredne subjekte koje ćemo uskoro imati u Prijedoru, te da su ovo samo pohvale, a da im prave nagrade tek slijede u životu”, rekao je Đaković.

U Banjaluci je od 18. do 20. aprila održana 20. Međunarodna izložba ideja, inovacija i stvaralaštva “Inost mladih 2018”, na kojoj je više od 500 izlagača i učesnika iz regiona i svijeta predstavilo oko 350 eksponata.

Elektrotehnička škola iz Prijedora proglašena je za najbolju srednju školu u oblasti automatike, a profesor Ilija Matijaš za najboljeg mentora.

Srebrnom plaketom nagrađeni su učenici Viktor Šerbula, Mirko Balaban i Ognjen Gavranović za inovaciju “Ultrazvučni mjerač visine”, a bronzanu Bojan Perić za esponat “E-solver”.

Učenik devetog razreda Osnovne škole “Branko Ćopić” Prijedor Pavle Zorić osvojio je zlatnu medalju za “abiliks” programiranje.

Srebrnu medalju za rad “Maketa podzemne garaže sa tržnim centrom” osvojili su Filip Dakić, Andrej Tomić, Ivan Joškić, Pavle Zorić i Ognjen Radaković.

Za rad “Magnetno polje” učenici Filip Dakić i Andrej Tomić nagrađeni su bronzanom medaljom.