Inicijativa za osnivanje komisije o “pravoj istini” za koncentracioni logor Јasenovac šteti nacionalnim interesima Hrvatske, jer je neosporiva činjenica da su u tom logoru Srbi, Јevreji i Romi ubijani zbog svog porijekla i tu broj žrtava ne igra ključnu ulogu, navode liberalni hrvatski portali.

Činjenica je da je Јasenovac bio koncentracioni logor kvislinške pronacističke države, koja je uvela rasne zakone, brutalno ih sprovodila i u Јasenovac zatvarala Јevreje, Srbe, Rome, kao i svoje političke protivnike.

Karakter Јasenovca toliko je jasno morbidan i zločinački da je svaki pokušaj prevrednovanja tog pojma vrlo blizu najgorem obliku istorijskog revizionizma.

Dirati u Јasenovac, jednako je kao dirati u Aušvic, ne zbog broja žrtava, nego zbog činjenice da je riječ o koncentracionom logoru za pripadnike drugih naroda u zločinačkoj državi, koja je proglasila rasne zakone, navodi “Telegram”.

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović inicijativom za osnivanje “međunarodne komisije o Јasenovcu” ozbiljno rizikuje da bude uvrštena među one koji osporavaju karakter jasenovačkog logora, a samim tim i karakter Nezavisne Države Hrvatske.

“To je opasno ne samo za uobičajeno neopreznu i nepromišljenu gospođu Grabar Kitarović, nego i za strateške nacionalne interese Hrvatske”, piše u tekstu.

Hrvatski portali smatraju da broj o 700.000 ubijenih u Јasenovcu predstavlja “pretjerivanje”, ali da se masovna ubistva i deportacije ne mogu negirati.