Učenici prijedorske Muzičke škole “Savo Balaban” osvojili su tri prva i dva druga mjesta u Parizu na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista “Nikolaj Rubinštajn”.

Direktor ove škole Aljoša Novaković, istakao je da je među prvim mjestima i jedno sa maksimalnim brojem poena i pohvalama svih članova žirija, što je mega uspjeh petoro mladih pijanista.

– Uspjeh naših učenika je uspjeh naše škole, koja je iznjedrila vrsne muzičare. Djeca su talentovana i prihvataju rad sa profesorom. To je produkt ovog mega uspjeha – rekao je Novaković na današnjoj konferenciji za novinare.

U Parizu je najbolji bio četrnaestogodišnji Nikola Đorojević koji je osvojio maksimalnih 20 bodova.

– Ovo je za mene bilo nezaboravno iskustvo, a nagrada za pamćenje – rekao je Đorojević, učenik završne godine osnovne muzičke škole koji svira od šeste godine.

Prva mjesta osvojile su i Iva Dragojević i Belma Kahrimanović.

– Ovo je bilo naše prvo takmičenje malo dalje od našeg okruženja. Naše nagrade pokazuju kvalitetan rad i dugo vježbanje – rekla je Iva Dragojević.

Dva druga mjesta pripala su mladim pijanistima Filipu Dukiću i Eni Aličehajić.

Njihova profesorka klavira Borjana Kurtović Stevanić istakla je da je riječ o izuzetno talentovnoj djeci koja su već osvajala značajna priznanja na domaćim takmičenjima.

Pet talentovanih učenika i budućih pijanista u Parizu je boravilo četiri dana, a dio troškova kotizacije za takmičenje snosila je njihova muzička škola.

Ovo nije jedini uspjeh učenika Muzičke škole “Savo Balaban” iz Prijedora. Orkestar harmonika osvojio je prvo mjesto na Međunarodnom festivalu harmonike u Ugljeviku.

VIDEO: ELTA TV