Ratni komandant Petog korpusa tzv. Armije RBiH Atif Dudaković uhapšen je rano jutros u Bihaću.

Osim Dudakovića, po nalogu Tužilaštva BiH policijski službenici SIPA, na području Bihaća, Ključa i Sarajeva uhapsili su još 13 nižerangiranih oficira i pripadnika Petog korpusa.

Svi su osumnjičeni za ratni zločin nad srpskim civilima i vojnicima sa područja zapadnokrajiških opština, te za ratni zločin u AP Zapadna Bosna. Uhapšeni se trenutno nalaze u prostorijama SIPA, a očekuje se da budu prebačeni u Tužilaštvo BiH.

Atifu Dudakoviću stavljene su lisice na ruke.

U Sarajevu je uhapšen Ibrahim Nadarević, ratni komandant 517. brdske brigade, poslijeratni federalni ministar za boračka pitanja i aktuelni savjetnik zamjenika predsjedavajućeg Dom naroda BiH Safeta Softića.

Na području Ključa privedeni su Ejub Koženjić i Huso Balagić. Među uhapšenima, kako saznajemo su i Safet Salihagić, Ibrahim Šiljdedić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić.

Tužilaštvo je saopštilo – zločini koji su predmet ove istrage odnose se na ubistvo više stotina Srba i “autonomaša” Fikreta Abdića tokom 1994. i 1995. godine!

Atif Dudaković predvodio je krvave pohode nazvane “Maestral”, “Sana 95”, “Ključ”, “Јužni potez”…

Iza njega i njegovih sljedbenika ostajali su mrtvi civili i zarobljeni vojnici. I zgarišta i pustoš!

“Gdje su dva zarobljenika ta? U kampanjoli! Streljati na licu mjesta”, govorio je tada Dudaković.

Od Izačića do Gline i Dvora na Uni. Iste naredbe! I zločini! U avgustu 1995. godine u rejonu sela Kotorani i Majdan, pred objektivmo kamere ubijen je zarobljenik Milorad Trivunović.

U septembru iste godine – etničko čišćenje i paljenje srpskih sela!

“Lamirovo selo naredio sam da se popali… Ovdje moramo naći tenk, jel znate… Pali, pali… Pali sve od reda. Pa to prva, pali brate moj, ne 17., nek pali sve odreda. Vojna policija trk u vaše vozilo, ajmo, sve je srpsko, sve je pod vatrom”, bila su naređenja Dudakovića.

Po naredbi Dudakovića spaljeno je više od 30 srpskih sela. Ubijeno više od 890 civila i 400 zarobljenih vojnika. Samo ispred kafane Milošev Konak u Petrovcu u tri navrata, a prema izjavama svjedoka među kojima i pripadnika Dudakovićevog obezbjeđenja, likvidirano je 27 zarobljenih Srba.

“Ovaj film je završen. Glavni glumac Hamdija Avdić. Čestitam ti prijatelju”, kaže Dudaković.

U ovom predmetu saslušali su, kažu, u Tužilaštvu, više stotina svjedoka i prikupili do sada najobimniji dokazni materijal.

A ima još!

Kao i osumnjičenih! Bihaćka Krajina i Sarajevo na nogama! Utrkuju se Dudakovićevi ratni saborci i politički zaštitnici ko će “glasnije” da osudi hapšenje svog “heroja”.

RTRS