Na sutrašnji dan prije tačno 100 godina u češkom zatvoru Terezinu umro je Gavrilo Princip, član tajne organizacije Mlada Bosne, koji je 28. Juna 1914 godine u Sarajevu izvršio atentat na austrougarskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.

Zbog loših zatvorskih uslova, mučenja i tamnovanja, umro je 28. aprila 1918. godine od tuberkuloze. Na zidu ćelije češkog zatvora u kojem je umro, Princip je napisao: Naše će sjene hodati po Beču, lutati po dvoru, plašiti gospodu.“

Posmrtni ostaci Gavrila Principa i njegovih drugova su 1920. godine sahranjeni u zajedničkoj grobnici u Sarajevu, a 19 godina kasnije njihove kosti su prebačene u kapelu „Vidovdanskih heroja“ na pravoslavnom groblju Sveti arhanđeli Gavrilo i Mihailo, gdje su i danas.

Nemar i nebriga vlasti o Vidovdanskoj kapeli doveli su do njenog propadanja a zub vremena je ostavio svoj trag.

Povodom 100 godina od smrti Gavrila Principa na inicijativu predsatvnika sarajevskih Srba, SPKD Prosvjeta Sarajevo, SPC Crkvene opštine Sarajevo i  uz podršku Vlade Kantona Sarajevo u toku su pripreme za sanaciju i rekonstrukciju kapele.


Sutra polaganje vijenaca u Bosanksom Grahovu

Sutra će u Bosanskom Grahovu, rodnom mjestu Gavrila Principa biti održano polaganje vijenaca na spomen-obilježju. Takođe, planiran je i obilazak grobova roditelja Gavrila Principa kao i obilazak njegovre rodne kuće.

U okviru obilježavanja ovog značajnog datuma, biće upriličeno i obraćanje zvaničnika, nakon čega će uslijediti kulturno-zabavni program.

Frontal/srna