Sigurno vam se desilo da vas u sred noći probude jaki grčevi u mišićima u nogama

Jak bol zbog grčeva često zna da nas trgne iz sna, a grčevi u nogama se javljaju iznenada kao nevoljne kontrakcije u periodu odmora tokom noći.

Osim u mišićima nogu grčevi mogu da se jave i u stopalima, a mogu da traju od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Iako bol može da bude kratkotrajan, mišić može da ostane dugo ukočen. Svakome mogu da se dese ovakvi grčevi ali su najčešći kod ljudi koji su u srednjim godinama i stariji.

Stvarni uzrok ovih grčeva nije poznat, ali postoje mnogi faktori koji doprinose tome. Ovo su samo neki od njih.

Dehidratacija

Foto: pixabay.com/Hidratacija je veoma važna.

Dobra hidratacija doprinosi opštem zdravlju tela i utiče na funkcionisanje mišića jer voda čini 75 odsto mišićnog tkiva kome pomaže da se kontrahuje i opušta. Održavanje nivoa hidratacije omogućuje smanjenje grčeva, ali je neophodna i za cirkulisanje hranljivih materiaj kroz organizam. Čak i mala dehidratacija može da smanji sportske sposobnosti i poveća šanse za noćne grčeve.

Loša ishrana

Dizbalans minerala elektrolita (natrijum, kalijum, kalcijum i magnezijum) u organizmu dovodi do iscrpljujućih i bolnih grčeva. Ovi minerali odgovorni su za nervne impulse i kontrakciju mišića i omogućavaju da mišići glatko funkcionišu.

Preveliko istezanje i dugo stajanje

Foto: Pixabay.com/Dugo stajanje u štiklama dovodi do pojave noćnih grčeva.

Dugo stajanje na tvrdoj podlozi kao i nošenje visokih štikli dovodi do prevelikom umaranja mišića i grčeva tokom noći. Nepravilno sedenje i držanje nogu u nezgodnom položaju doprinosi pojavi grčeva.

Trudnoća

Trudnice češće imaju grčeve noću, uglavnom na početku drugog tromesečja i traju sve do trećeg. Do njih dolazi usled pritiska materice na nerve, umora ili smanjene cirkulacije u nogama. Obavezno se obratite lekaru ako je ovo i vaš problem.

Hipotiroizam

Nizak nivo hormona tiroidne žlezde dovodi do slabosti mišića kao i do grčeva, piše top10homeremedies.com. Ovi hormoni utiču na absorbciju kalcijuma i pokretljivost. Nedostatak kalcijuma povezan je sa slabošću mišića, dovodi do utrnulosti, bola i grčeva. Sve to vodi do slabljenja metabolizma, koji je neophodan zbog snabdevanja mišića energijom.

(Telegraf.rs/M.K.)