Filip (6), blizanke Rebeka i Rahela (10), Eva (13), Mile (15), Lazar (18), Danilo (19), David (21), Maja (22) i Sara (23) su djeca Ljiljane i Danka Maleševića iz Prijedora. Ponosni roditelji ovo desetero djece nemaju nikakvu pomoć države, ali oni, kako su nam kazali, pripadaju sretnijim bh. porodicama kojim, uglavnom, nije ni trebala tuđa pomoć.

Napuštaju BiH

Danko je svojevremeno nekoliko puta pisao Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS, inicirajući da se promijeni Zakon o dječijoj zaštiti u korist višečlanih porodica.

– Prije pet godina, prema tom važećem zakonu, prestalo je i pravo na dječiji doplatak koji do 15. godine dobiva samo drugo, treće i četvrto dijete. Ostala djeca ništa – kaže nam Danko.

Dodaje da su njegova lijepa djeca isključivo njegova i Ljiljanina briga.

– Na početku je bilo posebno teško, jer smo u Prijedor došli iz Prnjavora. Sad oboje radimo, pomalo i djeca, pa je lakše, a imamo i svoju kuću, sretni smo. Djeca su naučena da dijele ono što imaju, pomažu jedno drugom, skromnija su, znaju i kad nečeg nema i kad se u školu nosi samo pola marke za sendvič – priča dalje Danko.

Potcrtava da bi vlast trebala voditi računa o natalitetu, a zbog stanja u državi i njegova djeca napuštaju BiH.

– To je tužno, ali je tako. David je već u Finskoj, oženio se Finkinjom i oboje studira, Danilo, koji je dobar klarinetista, radi u Njemačkoj, tamo će naljeto poslije škole Lazar i Mile… – kaže Danko, koji u Prijedoru kao prvi čovjek humanitarne organizacije „Hljeb života“ pomaže siromašnima.

Maleševićima, inače, dnevno treba najmanje pet do šest hljebova i, kada se ima, isto toliko litara mlijeka.

– Nekad raspodijelimo i litar ako ne može drugačije. No, najvažnije je da nismo gladni – kaže Danko.

Ovakvi primjeri 12-članih porodica u BiH sve su rjeđi.

Avaz