Приједор - рестаурација првог градског мурала-1

Na zgradi Mašinske škole u Prijedoru danas je počela restauracija prvog gradskog murala, po kojem su nedavno nepoznata lica crtala neprimjerene sadržaje.

Akademski slikar Boris Eremić rekao je Srni da je riječ o radu italijanske umjetnice Paole de Manjinkor koji je nastao 1998. godine zajedno sa djecom iz tadašnjih izbjegličkih centara.

“U restauraciji učestvuju djeca od 10 do 18 godina i trudimo se da ispoštujemo taj originalni izraz umjetnice i dodamo mali dio sebe u sve to”, kaže Eremić.

On je istakao da su današnju akciju podržali Grad Prijedor i Agencija lokalne demokratije Prijedor.

“Uložili smo talenat, vrijeme, radost i ljubav prema slikanju i nadamo se da će krajnji rezultat biti pozitivan, a grad će ostati dostojan imena koji je ponio kao grad murala”, naglasio je Eremić.

Prema njegovim riječima, murali su postali glavna turistička atrakcija grada jer mnoge fotografije gostiju grada nastaju upravo pored nekoliko gradskih murala.

On je podsjetio da je konkurs “Prijedor-grad murala” do sada iznjedrio pet gradskih murala, te da se provodi u čast Paule de Manjinkor i uz podršku italijanskih donatora tom projektu.

Eremić je najavio da će uskoro biti raspisan i novi međunarodni konkurs za novi gradski mural, jedini takav konkurs u jugoistočoj Evropi.

Restauraciju su počeli polaznici Škole slikanja Borisa Eremića.

Srna/ATV