Učenici prijedorske Muzičke škole “Savo Balaban” osvojili su tri prva i dva druga mjesta u Parizu na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista “Nikolaj Rubinštajn”.

Direktor ove škole Aljoša Novaković, istakao je da je među prvim mjestima i jedno sa maksimalnim brojem poena i pohvalama svih članova žirija, što je mega uspjeh petoro mladih pijanista.

– Uspjeh naših učenika je uspjeh naše škole, koja je iznjedrila vrsne muzičare. Djeca su talentovana i prihvataju rad sa profesorom. To je produkt ovog mega uspjeha – rekao je Novaković na današnjoj konferenciji za novinare.

U Parizu je najbolji bio četrnaestogodišnji Nikola Đorojević koji je osvojio maksimalnih 20 bodova.

– Ovo je za mene bilo nezaboravno iskustvo, a nagrada za pamćenje – rekao je Đorojević, učenik završne godine osnovne muzičke škole koji svira od šeste godine.

Prva mjesta osvojile su i Iva Dragojević i Belma Kahrimanović.

– Ovo je bilo naše prvo takmičenje malo dalje od našeg okruženja. Naše nagrade pokazuju kvalitetan rad i dugo vježbanje – rekla je Iva Dragojević.

Dva druga mjesta pripala su mladim pijanistima Filipu Dukiću i Eni Aličehajić.

Njihova profesorka klavira Borjana Kurtović Stevanić istakla je da je riječ o izuzetno talentovnoj djeci koja su već osvajala značajna priznanja na domaćim takmičenjima.

Pet talentovanih učenika i budućih pijanista u Parizu je boravilo četiri dana, a dio troškova kotizacije za takmičenje snosila je njihova muzička škola.

RTRS/prijedor24h