Vlado i Milka Grubor, djed i baka trogodišnjaka iz Srednje Čađavice kod Novog Grada koji se 25. aprila tokom kobne igre sa šibicom zapalio u Golfu parkiranom u dvorištu porodične kuće, sa zebnjom iščekuju svaki poziv iz Beograda, gdje je dječak hitno premješten na liječenje.

Vještačko disanje

Tako je bilo i jučer u vrijeme posjete naše ekipe, kad je u jednom trenutku zazvonio Milkin telefon, nakon čega je nastala prava drama. Milka je vrištala, a dječakov djed Vlado, uplakan nakon razgovora sa sinom Rajkom, koji u Univerzitetskoj dječijoj klinici u Tiršovoj u Beogradu bdije nad sinom, od očaja je bacio telefon, koji se rasuo u paramparčad.

Malo poslije, doznali smo da im je javljeno da im je unuk trenutno na aparatima.

– Joj, Bože, šta ću ja sad?! Spasi nam ga, molim ti se, Bože – ponavljao je neprestano zabrinuti Vlado.

Kako je naš list već pisao, iz plamene buktinje dijete su golim rukama izvlačili djed Vlado i otac Rajko. U pitanju su bile sekunde.

– Unutra je bilo puno dima. Kad sam otvorio vrata, plamen me je odbacio. Vratim se opet i ne vidim ga. Trgam ona sjedala, nađemo ga sin i ja sklupčanog ispod suvozačevog sica. Bio je bez svijesti. Mislio sam da nema ništa od njega – govori vidno potreseni Vlado.

Dijete su potom zalijevali vodom, masirali ga, davali mu vještačko disanje… Uspjeli su da ga vrate u život i odmah odvezu do Doma zdravlja u Novi Grad. Bio je na rukama bake Milke, kojoj je govorio: “Baba, ne daj me, mnogo me boli ruka.”

Neopaženo ušao

Golf u koji je dječak tokom igre s djecom neopaženo ušao, ima centralnu bravu. Vladi nije jasno kako je ostao otključan, jer u sedam godina, koliko ga ima, nijednom nije. Vlado kaže da dječakova majka živi u Novom Gradu, da su se njegov sin i snaha razveli te da je dijete povjereno na staranje ocu. Mališana je othranila baka Milka, zbog koje su Golf u kojem je njen unuk teško povrijeđen, sklonili iza kuće, jer automobil očima ne može vidjeti.

Teške opekotine

Iz Univerzitetske dječije klinike u Tiršovoj u Beogradu jučer nam je zvanično saopćeno da je dječak zadobio teške opekotine, koje zahvataju 50 posto površine tijela.

– Hitno je hirurški zbrinut, trenutno je stabilnog općeg stanja, ali je životno ugrožen – rekao je prof. dr. Zoran Radojičić, direktor Univerzitetske dječije klinike u Tiršovoj u saopćenju koje nam je proslijedila Irena Korićanac, klinički psiholog i saradnik za odnose s javnošću Univerzitetske dječije klinike.

Pozajmili 5.000 KM

U maloj kući porodice Grubor žive Vlado i Milka, njihova tri sina, snaha, troje unuka, kćerka i Vladina tetka, 84-godišnja Danica. Svi žive od Vladinog rada u šumi.

– Sad smo pozajmili 5.000 maraka kad se ovo desilo. Niko mi nije ponudio pomoć. Niko, ali to nije ni važno nego samo da on bude dobro – tiho kaže Vlado.

Avaz