Феникс - Цвијановић - српска дијаспора

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je u Feniksu, u SAD, da brojna srpska dijaspora predstavlja značajan resurs, te da je važno da postoji institucionalna veza između Srpske i srpskog naroda u rasejanju.

Cvijanovićeva, koja je u Feniksu prisustvovala Festivalu horova iz Sjeverne Amerike u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Sveti Sava, rekla je da “istorijska povezanost, zajednička kultura i tradicija, obavezuju da se grade mostovi saradnje i na taj način čuva identitet.

Ona je ukazala na nastojanje Srpske da razvija i unapređuje saradnju sa dijasporom, uključujući i Srbe iz ovog dijela SAD, čiji predstavnici na različite načine mogu da pomognu promociji Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Premijer Srpske je istakla da je ovaj festival bio prilika i da razgovara sa istaknutim članovima dijaspore porijeklom iz Srpske i Srbije, podsjećajući da je prvi Forum dijaspore, održan u februaru u Banjaluci, značajan korak ka uspostavljanju snažnijih ekonomskih, političkih i drugih veza između Srpske i njene dijaspore.

Феникс – српска дијаспора – Цвијановић

Cvijanovićeva je posjetila i Crkvenu opštinu Svetog Nikole u Feniksu, gdje je prisustvovala zavičajnoj večeri i narodnom veselju koje je okupilo nekoliko stotina ljudi srpske dijaspore.

Dan ranije, predsjednik Vlade Srpske je razgovarala o političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj sa privrednicima porijeklom iz Feniksa, koji čine Klub privrednika srpskog porijekla iz američke savezne države Arizona.

U okviru posjete SAD, gdje Cvijanovićeva boravi na poziv Srpske pravoslavne crkve i udruženja iz savezne države Arizona koja okupljaju građane porijeklom iz Srpske i Srbije, predviđeno je da premijer Srpske prisustvuje Svetoj arhijerejskoj liturgiji u crkvi Svetog Save u Feniksu, te svečanom banketu koji u njenu čast organizuje ova crkvena opština.

SRNA