Policijski službenici PU Prijedor nadležnom tužilaštvu u ovom gradu podnijeli su izvještaj protiv N. Đ. (39) i R. Đ. (54), oboje iz Oštre Luke kod Prijedora, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili pronevjeru, falsificiranje ili uništavanje službene isprave i nesavjestan rad u službi.

Nezvanično, riječ je o supružnicima Nataši i Radenku Đ.

Supruga je, kako je utvrđeno kriminalističkom obradom, od 1. januara 2015. do 31. decembra 2016. godine kao radnica osiguravajućeg društva u Oštroj Luci protupravno prisvajala novac. Uzimala je novac od osiguranika za uplatu naknada za registraciju vozila, uplatnice ovjeravala žigom, a novac zadržavala za sebe, ne uplaćujući ga na račun budžeta RS.

Na taj način je, kako nezvanično saznajemo, ovjereno više od 4.200 uplatnica, a budžet RS oštećen za više od 146.000 maraka, koliko iznosi i pribavljena protupravna imovinska korist.

Natašin suprug Radenko tereti se da je kao odgovorno lice preduzeća za vršenje tehničkog pregleda vozila omogućio supruzi izvršenje krivičnih djela, dajući joj na upotrebu predmetni žig, čime je počinio krivično djelo nesavjestan rad u službi.

U prethodnom periodu protiv bračnog para iz Oštre Luke, a tokom realizacije akcije „Uplatnica“, policijski službenici PU Prijedor Okružnom tužilaštvu u Prijedoru podnijeli su još dva izvještaja za počinjena ista krivična djela.

U tim izvještajima je utvrđeno da su budžet RS oštetili za oko 80.000 maraka. Ukupna materijalna šteta, a ujedno i ostvarena protupravna imovinska korist nastala izvršenjem svih krivičnih djela iznosi 226.667 KM.

Avaz