Svaka javno izgovorena morala bi i u praksi da ima uporište, da nije te reči gde bi nam bio kraj, za šta bi ljudi mogli da se “vežu”. Etika, kao nauka u moralu bi morala da bude dominantna u fudbalu kao viteškoj igri u kojem nema mesta imporovizaciji i govorima bez argumenata, rečima koje struje eterom samo da bi se, reda radi izgovorila, a sva fudbalska javnost u Gradu na Sani zna i vidi da su one sušta suprotnost stvarnosti i iskrenih namera.

U retoričkom deklarativnom opredeljenju za juriš na titulu i Premijer ligu BiH u Rudar Prijedoru je izgubila suština, a rezultati na terenu govore da su “rudari” sve dalje od cilj koji, sve se čini, nije ni bio iskreno postavljen niti se ka njemu viteški išlo. Jer priča za javnost u Prijedoru je bila jedno, a zakulisni zaključci nešto sasvim drugo. Otud da je posle remija (1:1) protiv Drine iz Zvornika Rudar Prijedor sada četiri koraka za Zvijezdom-09 s kojom igra derbi već u sredu, 2. maja na njenom terenu. Trener Zlatko Jelisavac koji već tri godine radi u kontinuitetu nije izgradio takmičarski sistem u klubu niti je “odškolovao” bar jednog igrača “jakog kalibra”, a dobio je kao niko do sada u klubu koji slavi 90. rođendan, poverenje i podršku. S druge strane Zvijezda-09 koja je u tekućoj sezoni promenila tri trenera za osam prolećnih kola uspela je da od dva boda zaostatka napravi četiri koraka prednosti što jasno govori sve svakom onome ko hoće da progleda i vidi.

Protiv tradicionalno neugodne Drine “rudarima” nisu pomogla ni dva igrača više jer su Novica Marković i golman Jovan Vićić isključeni. Videlo se na terenu da su domaći igrači iz svlačionice na meču protiv Zvorničana poneli dezorjentaciju, uzroci moraju da se nađu, a već duže vremena situacija u takmičarskom sektoru nije za pohvalu, još od zimskog osmodnevnog štrajka posle kojeg su čelnici kluba isfabrikovali priču o mizernom dugu od 7,500 maraka, a suština je druga, ozbiljnost problema mnogo veća i upozoravajuća.

Posle duela sa Zvorničanima šef stručnog štaba Rudar Prijedor Zlatko Jelisavac je istakao:

-Kao što smo u najavi ovog duela rekli da nas očekuje dosta tvrda i teška utakmica. Čestitam kolegi Veljku Cvijetinoviću na osvojenom bodu, ali ne mogu da zamerim mojim igračima ništa. Prvo poluvreme kontrolisali smo igru, imali 7-8 kornera, 2-3 prilike, gol nismo dali na vreme. Onda je usledio pad konecentracije i primili smo naivan gol, stigla nas je kazna. U nastavku pokušali smo hladne glave, da ne srljamo, da dođemo do preokreta. Na vreme smo izjednačili, imali smo sreće da imamo dva igrača više, stvorili toliki broj šansi i jednostavno nismo dali pogodak. Desi se takav dan da ne možemo da damo gol ni sa dva metra. Jednostavno, zakazala je realizacija, možda u odlučnim trenucima je bila i brzopletost pa nismo mogli da postignemo što pre drugi gol. Smatram da je prvenstvo dugo i daćemo sve od sebe da do kraja probamo da prestignemo Zvijezdu-09.

U Premijer ligi BiH posle utakmice baš sa Drinom na domaćem terenu i poraza koji je značio ispadanje Jelisavac je ponudio Upravnom odboru ostavku, a o sličnoj situaciji sada je rekao:

-Tačno je da sam tada ponudio ostavku. Što se tiče stručnog štaba i sebe lično preuzeli smo rizik i hrabrost u poslednjih 20 minuta, igrali sa dva odbrambena igrača i šest napadača, pokušali da dobijemo utakmicu i nismo uspeli. Posao radim iskreno, pošteno i odgovorno, Upravni odbor je tu, ako smatra da je do trenera, složiću se sa svakom donesenom odlukom. Hladne glave ćemo videti šta i kako dalje.

I tako, dan za danom ide, kolo za kolom prolazi, a Rudar Prijedor je sve dalje od titule, ako je ona, iskreno, i bila takmičarska namera kluba koji ove godine slavi 90 godina postojanja.

Cvijetinović: Igraćemo pošteno

-Trener Drine Veljko Cvijetinović je rekao posle meča:

Došli smo u Prijedor da probamo odigrati borbenu utakmicu, u kontranapadu tražili svoju šansu. Ekipa Rudar Prijedora nije bila na nivou, desi se loš dan. Videli smo da domaćina ništa ne ide na terenu, pa smo probali da ih napadnemo i uspeli smo u prvom poluvremenu da damo gol. U drugom smo nastupili nekako bojažljivo, potom su se desile glupe stvari u sportu jer naši igrači nisu bili na visini zadatka, nedostajala im je koncentracija. Teško je izdržati sa dva igrača manje na terenu, međutim sreća prati hrabre. Sportska pravda je došla. Na kraju smo možda mogli postići i drugi pogodak, bilo bi to previše za ovakav odnos na terenu. Zasluženo smo izvukli bod, žao mi je što je to udaljilo domaćina od borbe za titulu, ali ima još mnogo do kraja. Mi ćemo isto tako odigrati u Zvorniku sa Zvijezdom-09, da ispadnemo korektna i poštena ekipa do kraja.

Sportski žurnal/Slavko BASARA