Djeca koja stalno zapitkuju imaju bolje rezultate u školi

Dete vas stalno zapitkuje i više ne znate šta da mu odgovorite kada vas po hiljadu i prvi put pita – Zašto? Ta jednostavna reč često nervira roditelje, ali je važno da znate da je baš ona prvi signal da je vaše dete jako pametno.

Decu koja stalno postavljaju takva pitanja treba podsticati, kažu istraživači, s obzirom na to da su oni ti koji žele da učestvuju u razgovoru, a najverovatnije je da će takva deca imati bolje rezultate u školi.

Studija u kojoj je učestvovalo 6.200 dece predškolskog uzrasta je pokazala da su najviše fokusirani na času bili ono koji su često postavljali pitanja, a oni su postigli i bolje rezultate u čitanju i matematičkim testovima. Deca iz manje povlašćenog okruženja su imala lošiju koncetraciju.

– Promovisanje radoznalosti kod dece, posebno kod one iz okruženja koje je ekonomski ugroženo, može biti važan i nedovoljno prepoznatljiv način za rešavanje nedostatka ostvarenja. – kaže autor studije doktor Prači Šah sa Univerziteta u Mičigenu.

Foto: Pixabay.com / Majke i ćerke imaju neraskidivu povezanost

– Udruživanje radoznalosti sa akademskim dostignućima je veće kod dece sa niskim socioekonomskim statusom. – kaže doktor Šah.

Istraživači su slali upitnike roditeljima 6.200 dece, roditelji su trebali da opišu nivo radoznalosti svoje dece u periodu kada su imali devet meseci, dve godine i oko pet godina – kada su započeli učenje. Deca koja su pokazala najviši stepen radoznalosti imala su bolje rezultate u ranim školskim testovima.

Postoji nekoliko dokaza da je radoznalost poželjnija kod dece iz bogatih porodica, što može pomoći da kasnije budu manje privilegovani učenici, navodi se u studiji koja je objavljena u časopisu “Pediatric Research”.

Telegraf.rs