Sledeći put kad ne budete imali ideju šta da mu spremite za ručak ili večeru, posegnite za astrološkim vodičem sa receptima

Sledeći put kad ne budete imali ideju šta da mu spremite za ručak ili večeru, posegnite za astrološkim vodičem sa receptima i vinima koji su upareni prema osobinama pojedinog horoskopskog znaka.

Nema puno filozofije: glavne osobine karaktera po pravilu određuju ono što osoba voli na tanjiru i ako to dobro uskladite, večera će biti pun pogodak.

1. Ovnovi žude za ljutim

Ponosnog Ovna, prvi vatreni znak na zodijačkoj lestvici, će oduševiti jela sa čilijem, umakom za roštilj ili belim lukom. Ukratko spremajte mu jela sa ljutim ukusom. Za kraj večeri mu ponudite čokoladni fondi, dakle opet snažan ukus čokolade koja se topi u ustima.

Foto: Pixabay.com / Ovnove će oduševiti jela sa čilijem, umakom za roštilj ili belim lukom

2. Bikovima je bitan doživljaj

Bikovi uživaju u luksuzu i za njih hrana nije samo hrana, nego i emocionalno zadovoljstvo. Odličan izbor je sočni komad govedine. Meso pripremite što jednostavnije: biće dovoljan odrezak koji ste lagano prepekli na žaru, začinjen sa malo soli, bibera i sokom od limuna.

Ali, tajna je u tome da birate komad koji je prošaran s malo masnoće, jer Bik to jednostavno obožava. Sipajte mu čašu Kabernea i svakako dodajte dekadentni čokoladni desert, bez toga obrok za Bika nije potpun.

3. Blizanci uvek biraju egzotično

Blizanci su odličan gost na večeri, šarmantni su i vole da zabavljaju društvo, a po pitanju hrane nisu previše izbirljivi. Ipak, skloni su novinama, pa ih posebno oduševljavaju recepti i namirnice iz drugih krajeva sveta. Na primer, zalogajčići s mesom raka posuti susamom i vasabi sosom, biće pun pogodak.

Svež vasabi je sastojak umaka koji se koristi u elitnim restoranima i suši barovima u Japanu. Po ukusu podseća na ren i doslovno pali usta, a kako ga nije uvek lako nabaviti, često se pravi i lažni umak – od rena, majoneza i senfa. S tako ljutim ukusom se fino slaže Pino Gris, odnosno sivi Pino.

Foto: Pixabay.com / Blizanci uvek biraju egzotično

4. Za Rakove samo lagano

Rakovi uživaju u intimnom, ugodnom okruženju i vole da sami pridonose stvaranju takve atmosfere za porodičnom ili prijateljskom večerom. Nakon francuske supe od luka, prepustite im mesto na kauču s čašicom šerija, po mogućnosti od “Grenache” vrste grožđa s juga Španije.

Ako ne možete da nabavite taj, ne kupujte u supermarketima, jer slatka vina tog tipa sadrže visok nivo natrijuma. Kao alternativu pre mu ponudite neki domaći suvi prošek.

5. Za Lavove – kavijar i kari

Lavovi vole raskoš i reflektore, pa sto napunite namirnicama snažne i bogate arome. Na primer, svinjski file sa povrćem i karijem. Čašu napunite Bordoom, a kad nestane vina, verovatno će zapevati, zaplesati i hvaliti večeru danima.

Foto: Pixabay.com / Lavovi vole raskoš i reflektore, pa sto napunite namirnicama snažne i bogate arome

6. Devicama zdravo i hranjivo

Device su čistunci koji uživaju u ekološki proizvedenoj hrani i očekuju kvalitetan zalogaj. Činija zelene salate sa piletinom, začinjena sokom od grejpa i suvim brusnicama i čaša Rizlinga, odličan su izbor.

7. Vage i u tanjiru traže ravnotežu

Vage obožavaju slatko i sporo uživaju u hrani, promišljeno, istraživački, traže sklad i ravnotežu. Uparite fini gulaš sa suvim belim vinom, kao što je beli Burgundi. Za desert, poslužire profiterole sa kremom od kokosa i karamelizovanim bananama.

Foto: Pixabay.com / Vage obožavaju slatko i sporo uživaju u hrani

8. Škorpije – kraljevi ukusa

Za njih je hrana čist seks. Ukus je tajna reč, a odgovor je: mladi luk, “roquefort” sir, beli luk, peršun, korijander i crno vino tipa “Malbec”. Ukratko: tanko rezane kruške zapečene sa sirom i začinima.

9. Strelac voli egzotiku

Svetskim putnicima koji uživaju u egzotičnim namirnicama i teškom ukusu poslužite marokanski Tagine (ragu koji krasi kombinacija slatko, ljuto, kiselkastog ukusa), ili indijsko varivo. Poslužite im crno vino punog ukusa.

Foto: Pixabay.com / Strelac voli egzotiku

10. Jarac voli salatu od maslačka

Odani tradiciji i kad je jelo u pitanju, Jarčevi se drže domaćih jela koja su pripremale naše bake. Na primer: restovan krompir sa gorkim zeljem, odnosno, listovima maslačka. Vole vina s jakim ukusom tanina, tipa Kaberne.

11. Vodolije cene upečatljive namirnice

Vodolije su ukras svake večere jer se odlično snalaze u društvu. Radoznale su i sklone avanturi. Vole dodatke koji mogu da obeleže obrok, pa je odličan desert za njih brauni sa višnjama. Uz to ide čaša belog Albarina iz Španije.

Foto: Pixabay.com / Vodolije vole upečatljive namirnice

12. Ribe cene kreativnost

Definiše ih ljubav prema svim vrstama plodova mora i velika kreativnost, pa jako cene i lepo posluženu hranu. Vole blaže ukuse, pa je dobar predlog paelja sa škampima i šafranom, a za piće mediteranska vina sa manje tanina.

Telegraf.rs / 24sata.hr