Prijedorčani po tradiciji Prvi maj uglavnom provode na Mrakovici, gdje se danas okupilo nekoliko hiljada posjetilaca.
Direktor Nacionalnog parka Kozara Dragan Romčević izrazio je nadu da se niko od onih koji su došli nije pokajao.

“Mi smo se potrudili u Nacionalnom parku da obezbijedimo i drva i mjesta za loženje vatre i da pripremimo prostor za dolazak posjetilaca za Prvi maj upravo za ovu namjenu”, rekao je Romčević.

On je dodao da se nada da će svi posjetioci biti dovoljno ekološki osviješteni i da će iza njih ostati uredno izletište, bez gomila smeća.

Osim mještana Prijedora i okolnih gradova, na Kozari u danas bili i gosti iz regiona, pa tako Mićo Gajić iz Makarske nije krio zadovoljstvo što se poslije 70 godina ponovo našao na ovoj planini.

“Ovo je nešto veličanstveno”, rekao je Gajić, a njegovo mišljenje o ljepoti prirode podijelila je i Milica Radovanović iz Beograda koja se veselila i lijepom vremenu, druženju i dobroj organizaciji proslave.

Dok su jedni posjetu Kozari iskoristili za šetnju planinskim stazama i boravak na čistom vazduhu, drugi su se sa nostalgijom sjećali nekadašnjih prvomajskih proslava. Tako se Nataša Žugić prisjeća prvomajskih uranaka i limene muzike u jutarnjoj muzičkoj šetnji gradom.

“Prvi maj je prvo sjećanje na mladost, na one proslave koje smo nekada imali i na Prvomajski uranak i sve je nekako bilo svečano”, rekla je Žugićeva.

Međunarodni praznik rada obilježen je i na ostalim gradskim izletištima i uz obalu rijeke Sane, a ulice Prijedora su već oko podne opustjele.

RTRS/prijedor24h