Parastosom u hramu Pokrova presvete Bogorodice, polaganjem vijenaca i prisluživanjem svijeća na spomen-ploču, te spuštanjem vijenaca i cvijeća sa sredine mosta u Savu u Gradišci je danas obilježena je 23. godina od stradanja Srba i njihovog protjerivanja sa prostora Zapadne Slavonije u hrvatskoj operaciji nazvanoj „Bljesak“.

Brojni zvaničnici iz BiH, među kojima su Milorad Dodik, predsjednik RS, Mladen Ivanić, član Predsjeništva BiH istakli su da je egzodus Srba iz Zapadne Slavonije neprebolna rana i dokaz velikog stradanja srpskog naroda u Hrvatskoj započetog u jasenovačkom logoru tokom Drugog svjetskog rata.

Sadašnje isticanje fašističkih obilježja, zastava i druge ikonografije NDH-a u susjednoj državi gdje se danas slavi “Bljesak” je nedopustivo, kazali su predstavnici institucija i organizacija srpskih zemalja.

Oni napominju da su počionici zločina zbog kojih 23 godine pate Srbi iz Zapadne Slavonije i dalje nekažnjeni.

Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

Zajedničko za sve koji su davali izjave na mostu, a to su Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, Savo Štrbac predsjednik Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“ i Krsto Žarković, predsjednik Udruženja Srba protjeranih iz Zapadne Slavonije svodi se na gotovo istu poruku.

Svi oni saglasni su da je prošlo suviše vremena od protjerivanja Srba iz Zapadne Slavonije, a da niko iz Hrvatske za to nije kažnjen niti optužen.

Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

Oni su kazali da svake godine imamo nove podatke o stradalima i nestalima koji nas uvjeravaju u ogromne razmjere tragedije Srba iz Zapdne Slavonije.

Tako je Savo Štrbac, rekao novinarima na sredini savskog mosta da je u Zapadnoj Slavoniji poginulo više od 1.000 Srba, a kao nestali vode se njih 460.

– Samo državotvornost srpskog naroda u vidu Republike Srpske i Srbije je garancija da se ovakvo stradanje više neće niti može ponoviti – rekao je između ostalog dodik, naglasivši da je u prošlom vijeku ukupna populacija srpskog naroda prepolovljena.

Vijence na spomenik ispred pravoslavne crkve položili su predstavnici organizacija porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Zapadne Slavonije, RS, Boračke organizacije opštine Gradiška, Udruženja porodica „Suza” iz Beograda, Dokumentaciono informativnog centra „Veritas”, predstavnici lokalnih, republičkih i državnih institucija te građani.

Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

Srbi iz Zapadne Slavonije 1. maja 1995. godine potražili su spas u Republici Srpskoj, preko mosta spasenja.

Na tom putu mnogi su ubijeni od strane hrvatskih oružanih formacija a ostali, koji su se domogli Gradiške, ovdje su zbrinuti.

Mnogi okupljeni danas u Gradišci sjećaju se da je njima u ovom gradu u RS pružena toplina i ohrabrenje. Dio Srba iz Zapadne Slavonije odlučio je da se trajno nastani u Gradišci ali je većina otišla dalje, ka Beogradu, Novom Sadu, raselili se širom svijeta.

Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

Danas su njihova sjećanja bolna i potresna, a emocije veoma jake, jer tragedije koje su doživjeli, ne mogu se zaboraviti, a bol umanjiti.

U egzodusu Srba iz Zapadne Slavonije 1. i 2. maja 1995. godine ubijeno je ili nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 djece.

Srpskainfo