Nastavljamo sa objavljivanjem dijelova zapisnika sa ročišta o određivanju pritvora Atifu Dudakoviću. Najupečatljiviji dijelovi opisuju brojne situacije u kojima je Dudaković, prema svjedočenjima, lično naredio ubistva većeg broja srpskih vojnika i civila. Uprkos brojnim svjedočenjima i utvrđenog osnova sumnje – Dudakoviću pritvor nije određen.

Više svjedoka do detalja je opisalo kako su izgledala ubistva koja je Dudaković lično naredio, a koja su izvršena na brojnim lokacijama. U najupečatljivijim dijelovima zapisnika opisano je kako su 15. septembra 1995. godine, ulaskom u Bosanski Petrovac, pripadnici različitih jedinica Petog korpusa tzv. Armije BiH dovodili zarobljene srpske vojnike i civile, koje su pronalazili kod kuća, njih najmanje 46, na lokaciju iza tadašnjeg motela na ulazu u ovaj grad.

“Svjedok je izjavio da je još dok je vršio pretres ili “čišćenje” nekoliko kuća, u blizini motela čuo rafalnu paljbu koja je dolazila iz pravca motela, a kada je došao do motela vidio je tijela ubijenih 5 do 7 osoba, među kojima misli da je bilo i ženskih tijela. Svjedok je izjavio da je, po njegovoj procjeni, bilo sigurno oko 30 ubijenih civila i vojnika srpske nacionalnosti”, navedeno je u zapisniku.

U sudskom zapisniku navode se iskazi više svjedoka, koji su vidjeli šta se dešavalo na ovoj lokaciji. Јedan od njih je rekao, da je prije dovođenje zarobljenika kod motela bila iskopana masovna grobnica. Prizor koji je navedeni svjedok zatekao bio je veoma potresan. Ispred tog hotela je vidio postrojene u jedan red civile, žene i muškarce, različite životne dobi.

“Svjedok je izjavio da ono što je vidio jeste da ti vojnici najprije tuku rukama, nogama, puškama jednog muškarca, a kad su ga “dobro” prebili jedan od vojnika ga ubija ispalivši više hitaca iz automatske puške, odmah nakon ubistva jedan bager “kašikom” kupi leš i istresa leš u jednu već ranije iskopanu rupu. Ovakav postupak je ponovio još tri puta. Svjedok je vidio četiri ovakva ubistva i sve su u pitanju bili muškarci, jer su žene bile na kraju stroja”, stoji u zapisniku.

U zapisniku je navedeno, da je jedan svjedok vidio Dudakovića u kolima u neposrednoj blizini motela, kako ispituje nekoliko zarobljenih srpskih vojnika, da bi ubrzo nakon toga dao jasnu naredbu da budu strijeljani. Iz Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina poručuju da osam hiljada stranica dokumentacije o zločinima Atifa Dudakovića i drugih, te 15 lokacija masovnih i 208 pojedinačnih grobnica – potvrđuju razmjere zločina.

– Zločini su činjeni na najbrutalniji način. Imate u dokumentaciji, koju mi posjedujemo i koju smo dostavili nadležnom tužiocu, opisane egzekucije, odnosno strijeljanja lica na način da svi koji su bili zarobljeni kao vojna lica ili kao civili, posebno ako uzmemo u vidu lokaciju ispred motela u Petrovcu, govori o tome da je postojala jasna namjera etničkog čišćenja srpskog naroda sa tih prostora – rekao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih civila.

Kojić podsjeća, da je utvrđena osnovana sumnja za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, koje podrazumijeva etničko čišćenje, a da brutalnost zločina zahtijeva najstrožu kaznu. Puštanjem Dudakovića na slobodu, smatra Kojić, sud se umiješao u ishod postupka, te osumnjičenima omogućio da utiču na svjedoke kako presuda ne bi zadovoljila pravdu.

RTRS