Za lidere stranaka u Federaciji BiH danas je dan “D” za dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Po saznanjima Srpskainfo, sastanak stranačkih lidera Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića, Željka Komšića i Nermina Nikšića biće održan u rezidenciji američke ambasadorke u BiH Morin Kormak. Ovo će ujedno biti i prvi zajednički sastanak lidera na ovu temu, budući da su se dosadašnji pregovori oko izmjena Izbornog zakona uglavnom vodili na nivou stranačkih eksperata.

Ukoliko ni nakon današnjeg susreta ne dođe do dogovora, izvjesno je da će reforma Izbornog zakona koja se dogovara pod patronatom međunarodne zajednice – propasti.

Lider HDZ BiH Dragan Čović već je izjavio da je 3. maj posljednja šansa za dogovor, budući da bi Centralna izborna komisija početkom naredne sedmice trebalo da raspiše opšte izbore za 7. oktobar.

– Ovaj susret je prilika da bošnjačke stranke razumiju koliko je važno da najmalobrojniji narod, ali i ostala dva naroda mogu birati svoje predstavnike u Domu naroda i Predsjedništvu BiH. To bi obezbjedilo potpuno relaksiran odnos prema kampanji, kao i da brzo implementiramo izborne rezultate – izjavio je Čović.

Međutim, po tvrdnjama naših izvora šanse za današnji dogovor su minimalne. Naši sagovornici tvrde da su proteklih dana imali pojedinačne sastanke u Ambasadi SAD u BiH i da nakon njih nisu previše optimistični da će doći do približavanja stavova.

Poslanik DF u parlamentu BiH Damir Bećirović kaže za Srpskainfo da je ta stranka spremna da razgovara o određenim zakonskim izmjenama kada je riječ o popunjavanju Doma naroda BiH.

– Preduslov za to je smanjenje ovlašćenja Doma. Za to, izgleda, ne postoji spremnost, neki kažu da nema ni dovoljno vremena, ali bez toga jednostavno nije moguće ući u bilo kakve izmjene – ističe Bećirović.

Izetbegović nije optimista

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je za vijesti.ba da ne vjeruje da će se u predizbornom cajtnotu pronaći rješenje za Izborni zakon koje će zadovoljiti i HDZ i lijevo orijentisane stranke.

– Opet hrvatska politika u BiH ni iz čega pravi krizu. HDZ ima 13 od 17 poslanika u Domu naroda Federacije BiH, i to im je malo, pa se apelacijom prema Ustavnom sudu BiH pokušalo izboriti više za HDZ, svodeći hrvatski narod i njihove predstavnike na Hercegovinu, Posavinu i dio Srednje Bosne. Zatim se napravila još jedna pravna gimnastika – presudu Ustavnog suda po pitanju entitetskog Doma naroda se od strane HDZ tumači kao presuda koja se odnosi na Predsedništvo BiH i državni nivo, i to na način da se zauvijek onemogući implementaciju presude Suda iz Strazbura po apelaciji Sejdić-Finci. Ne vjerujem da ćemo pronaći rješenje – rekao je Izetbegović.

Srpskainfo