Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska izvele su raketni napad na Siriju, što je, kako su zvaničnici navedenih zemalja istakli, bio odgovor na hemijsko trovanje u Dumi, dijelu provincije Istočna Guta, a za što su bile optužene snage Bašara el Asada,

Piše: Predrag ĆERANIĆ

Јedinu istragu o navodnoj upotrebi otrova u Dumi sproveli su ruski istražni organi, i ustanovili sasvim drugačiju istinu od one koju su mejnstrim mediji plasirali. Trovanja nije ni bilo, a ispostavilo se da se radilo o režiranom trećerazrednom filmu.

Na konferenciji za novinare u sjedištu Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu, koju su organizovale ruska i sirijska delegacija u navedenoj organizaciji, svjedočilo je 17 Sirijaca, između ostalih i porodica dječaka Hasana Dijaba, koji je ranije novinarima ispričao kako je angažovan da učestvuje u izrežiranom video-zapisu navodnog hemijskog napada, čiji su autori pripadnici “bijelih šljemova“.

Јedna loše osmišljena laž bila je povod za pokretanje ratne mašinerije.

Ništa novo.

Međutim, ono na što želimo skrenuti pažnju nisu lažne vijesti, s kojima se najviše bori američki predsjednik Tramp, već odsudstvo svakog zdravog komentara u zemljama koje, bar po tradiciji, baštine demokratske principe, prije svega u slobodi govora i štampe.

Šta se to dešava u zemljama u kojima su mediji znali biti jači od države?

Sjetimo se samo poznate afere Votergejt.

Čudne su izjave, pa i ponašanje zvaničnika iz zemalja-bombardera. Da li se radi o posljedicama aktivnosti DARPA-e (Defense Advanced Research Projects Agency), agencije Ministarstva odbrane SAD odgovorne za razvoj novih tehnologija za potrebe američke vojske?

DARPA je već razvila tehnologije koje su donijele nove odnose u svijetu. Recimo, razvila je kompjutersku mrežu ARPANET koja je prerasla u Internet. GPS, alat za pozicioniranje, takođe je proizvod ove agencije.

DARPA je razvila vještačku inteligenciju i odavno radi na stvaranju “radne“ kvazibiološke strukture (spoj biologije i elektronike) u cilju upotrebe vještačke inteligencije.

Uz pomoć naučnih instituta DARPA sprovodi višegodišnje istraživanje kako bi razvila program “Narativna mreža“.

Zašto treba razmišljati o tome šta radi DARPA?

Zbog odsustva zdravog razuma i pokušaja bilo kakvog protivljenja medija, analitičara, opozicije, naučnih krugova, neargumentovanim i potpuno lažnim optužbama, ratnohuškačkoj retorici.

Šta su to uradili Americi?

Osnova programa DARPA je pronalaženje ranjivih grupa za ostvarenje svojih ciljeva. Ciljevi se ostvaruju posredstvom društvenih mreža i ciljanjem odabranih grupa protu-porukama. Namjera je da se “anesteziraju“ građani zemalja Zapada, Rusije ili Balkana, kako bi se promijenio tok pregovora, dijaloga, mirovnih konferencija.

U zemljama u kojima se želi postići promjena vlasti, korišćenjem društvenih mreža podstiče se radikalizacija, te se utiče na ciljeve i metode društvenih pokreta. Pojednostavljeno, infiltriranjem u društvene mreže agenti haosa žele uticati na naš način razmišljanja.

Naracijom, odnosno pripovijedanjem, sugestijom, utiče se na izbor ličnosti ili grupa u cilju realizacije političkih ciljeva. Razvojem alata za sugestivni uticaj žele se kontrolisati ishodi događaja, u negativnom ili pozitivnom smjeru. U osnovi, radi se o nadgledanju i kontroli poruka na društvenim mrežama, i internetu uopšte. To se postiže određenim fotografijama (leševi na ulicama kao posljedica navodnog hemijskog napada u Istočnoj Guti) i porukama koje fotografiju prate. Cilj je da se sugestijom i nuđenjem ideja utiče na javno mnjenje.

To se nekada zvalo medijska priprema za vojnu intervenciju, a danas se u stvari proizvodi hipnoza javnosti.

Smišljene ideje koristili su i nacisti tokom Drugog svjetskog rata kako bi uticali na ponašanje određenih struktura (vojnih jedinica, na primjer) i proizvodili čak i promjenu svijesti.

DARPA ne izmišlja ništa novo, već razvija stare metode propagande.

Niko nije mogao predvidjeti da će napredna država, što su SAD bile decenijama, uzor u nauci i kulturi, postati hipnotisana i širom svijeta izvoditi vojne intervencije, koje će za posljedicu imati smrt miliona ljudi.

DARPA izaziva agresiju na svijest ljudi. Treba se prisjetiti brzog smjenjivanja događaja i načina na koji su mediji izvještavali o terorističkom napadu u Nici, vojnom udaru u Turskoj, o desetinama terorističkih napada tzv Islamske države u Siriji, Iraku, Avganistanu.

Korporacije i grupe finansijskih moćnika utiču na vlade svojih zemalja u izboru ciljeva, shodno svojim interesima. Izmišljaju se neprijatelji i optužuju zemlje-žrtve za lažne napade ili za diktaturu nad vlastitim narodom.

Diktatorskim zemljama proglašavaju se one koje leže na rezervama nafte ili posjeduju nalazišta rijetkih ruda i minerala. Tink tankovi poput Bruking instituta stvaraju strategije kao što je studija “Kojim putem do Persije“ iz 2009. godine, u kojoj se razmatraju opcije nove američke strategije prema Iranu.

DARPA pravi alate za realizaciju zacrtane strategije, a američke tajne službe ih koriste kako bi se ciljevi postigli.

Da li sve što smo naveli ima veze sa Balkanom, sa Srbijom, sa Republikom Srpskom?

Itekako.

Žuta patka u Brazilu, ali tamo znaju da je to CIA-patka
Rušenje Miloševića je bio jedan od projekata, organizacija Otpor je bila alat. Podignuta ruka sa stisnutom pesnicom je proizvedena u laboratorijama DARPA-e i lansirana širom svijeta.

Možemo li vidjeti ruku DARPA-e u Beogradu, Banjoj Luci?

Naravno.

Nekad se modifikuje u žutu gumenu patku koju su ulicama Beograda nosili protestanti koji su se protivili ideji “Beograda na vodi“ (u Brazilu su ovu patku nazivali “CIA patka“) ili se pak ponovo pojavi kao stisnuta pesnica.

Društvene mreže su postale poligon za plasiranje ideja i sugestivnih poruka sa pažljivo odabranim riječima kojima se, u našem slučaju, grupe i pokreti nastoje koristiti za radikalizaciju širih slojeva društva i proizvodnju uličnih nereda.

Politički cilj na Bliskom istoku je “raj“ malih država do čega se planira doći animiranjem etničkih skupina da stvore vlastite države, odnosno fragmentacija Bliskog istoka po osnovu etničkih linija.

I na Balkanu se planira nova fragmentacija, ali samo Srbije. Polako se bude secesionisti u Vojvodini i Raškoj oblasti.

DARPA je proizvela alate kojima se preko društvenih mreža nastoje animirati mladi i pokrenuti ulični neredi. Uostalom, rečenica koja je postala klasika glasi: “Zašto u neku zemlju poslati vojsku, kad od njenih stanovnika možemo napraviti svoju vojsku?”

Izvor: www.sveosrpskoj.com