Na području opštine Petrovo poplavljeno je 20 kuća i najmanje dva preduzeća, zaplavljeno je 100 stambenih i pomoćnih objekata, dok su uništeni ili oštećeni mostovi usljed jakog nevremena, potvrđeno je Srni iz Opštinske uprave Petrovo.

Iz opštinske uprave navode da je pričinjena i ogromna šteta na putnim komunikacijama, da je u prekidu telefonski saobraćaj u dijelu opšine, kao i snabdijevanje vodom sa izvorišta “Vrela”.

Foto: Glas Regije

Uništeni su mostovi u naseljima Porječina i Sočkovac, pa su od ostatka opštine odsječeni mještani Krtove i Sočkovca, dok je oštećen most koji vodi ka manastiru Ozren.

Snažno nevrijeme zahvatilo je noćas kompletno područje opštine Petrovo.

Pripadnici Civilne zaštite i zaposleni u komunalnom preduzeću “Voda” Petrovo noć su proveli na terenu pokušavajući da osposobe dio putnih komunikacija na koje je voda nanijela drveće i blato.

Načelnik opštine Ozren Petković obilazi teren radi sagledavanja posljedica i procjene gdje su neophodne hitne intervencije.

– Ovo što vidimo na terenu je strašno – ocijenio je Petković i najavio sjednicu opštinskog Kriznog štaba, na kojoj će biti odlučeno da li će proglasiti stanje elementarne nepogode.

Poplavljeni stambeni i privredni objekti na području Srebrenika

Zbog obilne kiše koja je padala tokom cijele noći površinske vode prodrle su u podrumske prostorije većeg broja stambenih i privrednih objekata na području opštine Srebrenik.

Šef službe Civilne zaštite Srebrenik Bajro Imširović kaže da su obilne padavine prouzrokovale nagli porast vodostaja rijeke Tinje, koja se na području Bara, Špionice i Ormanice izlila iz svog korita i poplavila oko 30 hektara poljoprivrednog zemljišta, prenosi “Dnevni avaz”.

U naselju Špionica poplavljeno je i nekoliko stambenih objekata, a nabujala Tinja prijeti i romskim kućama koje se nalaze pored same rijeke u centru ovog naselja.

U centru Špionice nabujala Tinja poplavila je i dio lokalnog puta za naselja Cerik i Tutnjevac.

Na terenu su pripadnici Opštinskog štaba Civilne zaštite i Profesionalne vatrogasne jedinice Srebrenik, koji uz pomoć pumpi crpe vodu iz podrumskih prostorija poplavljenih stambenih i privrednih objekata.

Poplavljeno 100 objekata, rijeka odnijela most

Na području Usore, Maglaja i Tešnja poplavljeno je oko 100 poslovnih, stambenih i drugih objekata nakon izlivanja potoka i rijeka iz korita usljed obilne kiše koja je padala tokom protekle noći, a mnoga naselja su odsječena, potvrđeno u Operativnom centru MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Dežurni operativni kantonalnog MUP-a potvrdio je rijeka Jablanica u opštini Maglaj nakon izlivanja blokirala odvijanje saobraćaja na regionalnom putu Doboj-Maglaj, a tamo gdje se povukla ostali su nanosi drveća i drugog materijala.

U mjestu Ravne nekoliko desetina domaćinstava odsječeno je od ostatka opštine Maglaj nakon što je rijeka odnijela most, prenosi portal “Kliks.ba”.

Policijske ekipe su na terenu, a civilna zaštita i vatrogasci čiste nanose sa magistralnog i lokalnih puteva kako bi se saobraćaj mogao odvijati.

Spreča poplavila oko 150 hektara poljoprivrednog zemljišta

Rijeka Spreča se na području opštine Gračanica izlila iz korita i poplavila oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta, dok je na području opštine Doboj Istok poplavila oko 50 hektara.

Nivo Spreče na mjernom mjestu Karanovac kod Gračanice jutros je iznosio 399 centimetara, a redovne mjere odbrane od poplava preduzimaju se kada nivo ove rijeke dostigne 300 centimetara, javili su federalni mediji.

U opštini Srebrenik rijeka Tinja se izlila na području naselja Bare i Špionica i poplavila priobalno poljoprivredno zemljište.

U Lukavcu je Službi civine zaštite prijavljeno aktiviranje klizišta u naselju Duboštica kod površinskog kopa Šikulje.

Porast vodostaja ovih rijeka na području Tuzlanskog kantona uzrokovan je obilnim padavinama.

Srpskainfo