ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 3. МАЈА /СРНА/ - У Миљевићима у Источном Сарајеву обиљежено је 26 година од страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године, када су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, а 207 заробљено и мучено у логорима.

U glavnom gradu BiH bilo koji svjetski moćnik i njegova svita mogu da se osjećaju sigurno. Baš tako će se osjećati i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, koji bi sredinom mjeseca trebalo da održi skup u Sarajevu na kojem će okupiti više hiljada svojih pristalica i simpatizera.

U tom slučaju policijske agencije, bilo federalne, bilo državne, odavno su na nogama ne bi li visokorizični događaj prošao bez ijednog incidenta.

U slučaju obilježavanja stradanja srpskih žrtava u tom istom glavnom gradu BiH situacija je, međutim, potpuno drugačija.

Za majke, sestre i drugove nastradalih vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici iste te federalne i državne bezbjednosne agencije ne mogu garantovati mirnih ni sat vremena kako bi položili cvijeće i zapalili svijeće za svoje najmilije, koji su početkom rata izgubili živote u tom istom glavnom gradu BiH.

Povorka sa ružama i svijećama u rukama za federalne i državne bezbjednosne agencije očigledno je toliko opasna da je, po njihovom poimanju, tu šetnju bolje spriječiti nego je dostojanstveno obezbijediti.

Ali, da stvari budu potpuno jasne – poenta nije u tome može li se ili ne može garantovati bezbjednost porodicama nastradalih vojnika, već u tome kako ih poniziti.

Političko Sarajevo u tome je nesumnjivo ponovo uspjelo. Žalosno je samo da mu u tome pripomažu i politički predstavnici Republike Srpske gromoglasnim ćutanjem na takvo poniženje.

Srpskainfo