Želudac zaboli kada slušate političare kako vrdaju da bi izbjegli smanjenje plata i naknada. A, kada pogledate šta su uradili za te pare, e onda vam dođe da povratite od muke. Prije toga se triput preznojite.

Osnovna plata poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH je 4.000 KM. Onaj ko koristi sve ostale privilegoje ‘ladno može da navuče 6.500 KM. U to nije uračunat put oko svijeta o trošku budžeta na skupove raznih unija  za koje pošten svijet u BiH nikada nije ni čuo.

Po pravilu, priča o kresanju astronomskih primanja političara dođe na dnevni red pred svake izvore. Ovaj put je ispaljena nešto ranije jer je Milica Marković uhvaćena u pokušaju da se o trošku BiH banja u Srbiji. Da bi je oprao, SNSD je lopticu prebacio na Sarajevu, zahtijevajući ukidanje svih privilegija parlamentarcima, pa još i smanjenje plate za trećinu. Kao da nikad nisu bili u vlasti.

E, tada kreće predstava u kojoj smo svašta saznali: Da Ustav ne dozvoljava smanjenje plata, da nema većine za ukidanje naknada, da je SNSD ranije glasao protiv onoga što sada traži. Saznali smo sve osim da među partijama i njihovim poslanicima postoji većina spremna da se pogleda u ogledalo i odgovori na pitanje: Čime smo zaradili pare?

Kada se priča o smanjenju prava tada važi samo jedno pravilo: Sve što mi predložimo, vi odbijte, i obratno. To znači da su svi poštenjačine jer su tražili smanjenje plata, ali je uvijek kriv tamo neko drugi koji, eto, nije htio da glasa na isti način. Za neke je BiH idealna država.

Srpskainfo