Međunarodni festival horova “Zlatna vila” počeće sutra u Pozorištu Prijedor Revijom dječijeg horskog pjevanja “Mala vila”, koja će tokom dva dana okupiti 14 dječijih horova prijedorskog vrtića i osnovnih škola.

Šef Odsjeka za kulturu i koordinator festivala Zoran Stanić potvrdio je Srni da se ovaj renomirani međunarodni horski festival realizuje u novom formatu koji podrazumijeva povećanje dužine trajanja, novi način takmičenja i nagrađivanja, kao i proširen obim pratećih program festivala.

“Festival, u godini kada slavi svoje punoljetstvo, sastoji se iz dva segmenta: takmičarskog i revijalnog dijela i svi programi koncipirani su tako da horovima omoguće što veći broj nastupa”, rekao je Stanić.

On je dodao da će takmičarski dio festivala trajati od 10. do 12. maja i da će se odvijati u tri dijela i to kao takmičenje za nagradu publike, za festivalske medalje i takmičenje za Gran pri festivala – Plaketa “Zlatna vila”.

Stanić je potvrdio da će prve dvije festivalske večeri osam horova nastupati u konkurenciji za nagradu publike, a u prijepodnevnim časovima, pred žirijem i ostalim horovima, takmičiće se za festivalske medalje.

Četiri prvoplasirana hora u takmičenju za medalje nastupiće 12. maja na finalnoj večeri pred žirijem i publikom na takmičenju za Plaketu “Zlatna vila”- Gran pri festivala.

Učesnici 18. međunarodnog festivala horova “Zlatna vila” su: Mješoviti pjevački zbor Studija glazbene umjetnosti iz Mostara, Mješoviti hor KUD-a “Stiv Naumov” iz Bitolja, Akademski hor “Obilić” AKUD-a “Branko Krsmanović” Univerziteta u Beogradu, Omladinski i studentski hor ruskog Državnog univerziteta Irkutsk, Mješoviti hor “Una” iz Novog Grada, Mješoviti hor “Partium” iz rumunskog grada Oradea, Oratorijski zbor crkve Svetog Marka iz Zagreba, Mješoviti hor “Punkt” Praškog konzervatorijuma.

Nagrade u takmičarskom dijelu će se dodjeljivati na osnovu ocjena žirija u sastavu: Vesna Šouc Tričković, predsjednik, redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Јozef Surovik, višestruko nagrađivani dirigent iz Češke Republike, osvajač nagrade publike na “Zlatnoj vili” 2016. godine i Rade Radović, profesor Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu.

Osim glavnih nagrada, žiri će horovima dodijeliti i šest specijalnih priznanja za određene segmente horskog pjevanja.

Pored “Male vile”, revijalni dio festivala obilježiće i Revija horskog pjevanja “Eho Zlatne vile” koja će se održati 10. maja u Narodnom pozorištu u Banjaluci sa željom organizatora da i banjalučkoj publici prezentuje festival, kao i da horovima omogući nastup i u glavnom gradu Republike Srpske.

Pop hor “Krsmanac” je novi hor u porodici AKUDA “Branko Krsmanović”, Univerziteta u Beogradu koji će nastupiti u pauzi zadnje festivalske večeri.

Na kraju festivala, 13. maja Oratorijumski zbor crkve Svetog Marka iz Zagreba nastupiće na misi u Crkvi Svetog Јosipa u Prijedoru, a horovi “Obilić” i “Krsmanac” biće u gostima kod članova SPD “Vila”.

Izvršni organizator 18. festivala horova “Zlatna vila” je Grad Prijedor, a pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Sponzor nagrade publike je kompanija “Arcelor Mital”, medijski partner RTRS, a lokalni medijski pokrovitelj je “Kozarski vjesnik”. Prijatelj festivala je Tvornica keksa i vafla “Mira” Prijedor, članica “Kraš” grupe.

RTRS