Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je svim građanima Srpske 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu i Dan Evrope, ističući da je srpski narod, po tradiciji slobodarski, dao ogroman doprinos u toj borbi.

Dodik je naglasio da su tekovine antifašističke borbe duboko utkane u ovo društvo, koje baštini civilizacijske vrijednosti zasnovane na miru, slobodi i toleranciji.

On je istakao da je Republika Srpska izgrađena na principima antifašizma i slobode, te da je danas simbol društva gdje vlada jednakost, pravda i razumijevanje.

“Drugi svjetski rat je najmračnije razdoblje u istoriji čovječanstva, u kojem je život izgubilo više od 50 miliona ljudi. Obilježavajući Dan pobjede, odajemo počast svim žrtvama antifašističke borbe, koje nas podsjećaju na veliko zlo koje je zadesilo cijeli svijet”, naveo je Dodik u čestitki.

On je napomenuo da se na ovaj dan, koji je, istovremeno, i Dan Evrope treba podsjetiti velike istorijske uloge srpskog naroda u stvaranju slobodne Evrope.

“Republika Srpska i njeni građani potvrdili su svoju opredijeljenost za dalji ekonomski i društveni napredak s ciljem pristupanja zajednici evropskih naroda, gdje je po tradiciji, položaju, kulturnom nasljeđu i vrijednostima koje baštini uvijek i pripadala”, dodaje se u čestitki predsjednika Srpske.

I predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je građanima Republike Srpske čestitku povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

“Povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, u ime Vlade Republike Srpske i svoje ime, svim građanima Republike Srpske čestitam ovaj veliki praznik.

Pobjeda nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu predstavlja jedno od najvećih civilizacijskih dostignuća u cjelokupnoj ljudskoj istoriji i ovo je dan kada se sa ponosom i pijetetomsjećamo svih koji su položili svoje živote za ideje mira, slobode i ravnopravnosti.

Vlada Republike Srpske na ovaj dan podsjeća na značajan dorinos našeg naroda u izgradnji demokratskog svijeta u kojem danas živimo. Naša je obaveza da nastavimo da baštinimo vrijednosti antifašizma, kao i evropske vrijednosti“, navodi se u čestitki predsjednice Cvijanović.

Dan pobjede nad fašizmom – 9. maj dan je kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

RTRS