Izbore u BiH danas je u Savjetu bezbjednosti pominjao i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Predstavljajući svoj izvještaj, Incko je naveo da bi poslije izbora moglo biti teško, pa možda i nemoguće, formirati vlast, ako se ne donesu izmjene Izbornog zakona. Ipak, osnovna tema bila je mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik u svom izvještaju Republiku Srpsku i Hrvate predstavio je kao, kako se čini, glavnom kočnicom BiH. Napomenuo je da je posebno zabrinut zbog nedovoljne spremnosti određenih političara koji, kaže, i dalje daju kontroverzne izjave posebno u vezi sa naoružavanjem.

“Govorim i u kontekstu kupovine oružja MUP-a Republike Srpske. Postoji i generalni trend naoružavanja i to je razlog za zabrinutost i govoriću opet o ovom pitanju u novembru. Zapaljiva retorika se koristi u Republici Srpskoj i oni i dalje negiraju državu BiH i zagovaraju secesiju. Podržavaju osuđene ratne zločince, Hrvati traže teritorijalnu reintegraciju i pozivaju na dezintegraciju države”, rekao je Incko.

Sa ovakvim izvještajem visokog predstavnika BiH nije saglasan stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama, koji kaže da izjave u izvještaju ne predstavljaju realnu situaciju.

“Za određeni antisrpski ton koji je pun ispolitizovanih stvari, on ne daje objektivnu sliku o situaciji u zemlji. Republika Srpska je pokazala da sarađuje i da prelazi preko svih teškoća da bi ispunila sve zahtjeve Generalnog ugovora”, naveo je Vasilij Nebenzja, stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama.

Incko je izrazio zabrinutost zbog spomenutih izjava o mogućem ratnom scenariju, mislići prije svega na Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića, koji je u slučaju stvaranja trećeg entiteta, zaprijetio ratom.

Predstavnici Savjeta bezbjednosti UN pozvali su političke lidere BiH da grade pozitivan dijalog i izrazili podršku BiH i njenom razvoju.

RTRS