Na Partizanskom groblju na Urijama u Prijedoru danas su položeni vijenci i održan istorijski čas povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom.
Preživjelim veteranima Narodnooslobodilačke borbe /NOB/ i poštovaocima antifašizma, obratio se gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković ispred spomenika gdje su sahranjeni posmrtni ostaci prvog komandanta kozarskih partizana, narodnog heroja Mladena Stojanovića.

Gradonačelnih je podsjetio na je današnji dan prije 73 godine dobro pobijedilo zlo i današnje generacije uživaju plodove te pobjede, zahvaljujući onima koji su se za nju borili.

“U redu smo zemalja koje su se među prvima svrstale u borbu protiv fašizma. Mi, Prijedorčani i Kozarčani posebno možemo biti ponosni na herojsku borbu protiv fašizma, iako taj ponos nosi hiljade žrtava. Ponosni smo na sugrađane koji su nam tada darovali slobodu”, istakao je Đaković.

On je dodao da ovdašnji narod zna cijeniti slobodu, jer ju je uvijek plaćao svojim životima, a da je poruka iz Potkozarja uvijek bila mir, sloboda i konsenzus.

“Dan pobjede definiše našu antifašističku prošlost, a Dan Evrope našu evropsku budućnost” poručio je Đaković.

Predsjednik republičke organizacije SUBNOR-a Blagoje Gajić izjavio je da mlade generacije treba da nastave sa obilježavanjem istorijskih datuma.

S područja Prijedora u NOB-u je učestvovalo oko 5.000 partizanskih boraca, od kojih su 2.984 izgubila živote. Prijedor je dao deset narodnih heroja i 564 prvoborca.

Danas su među živima samo četiri učesnika rata iz 1941. godine koje je gradonačelnik danas posjetio u prostorijama SUBNOR-a i uručio im po 300 KM novčane pomoći.

RTRS/prijedor24h