Borislav je porodičan čovjek koji svaki dan ide na posao, hrani i školuje troje djece, vraća kredi koji je prije 10 godina digao za kuću i iz mjeseca u mjesec računa kako to platiti. On i supruga plaćaju djeci fakultet, školu, jedva skrpe novac za registraciju auta, a o putovanjima ni ne razmišljaju.

Uz sve muke i probleme, Borislav je pošten i tradicionalan čovjek, želi da proslavi slavu koju su mu ostavili njegovi preci. U dnevnom boravku ima sliku Svetog Georija i svakog maja tri dana slavi u njegovo ime. Pošto mu plata traje do 15. u mjesecu, a od firme ima pravo na jedan slobodna dan, Borislav je pokušao da štedi od početka godine, a sa posla danima žurio kući da sve to pripremi.

Uštedio je 200 KM za prase, još samo da nađe način da kupi piće, namirnice za sarmu, salatu, kolače, a nešto se mora dati i crkvi, red je. Gdje naći novac? Kredit već vraća, rodbina i prijatelji su u istoj situaciji kao i on, pa će od mikrokreditih organizacija uzeti još bar 600 KM da bi sve bilo kako treba.

Na kraju će sve ipak i biti dobro jer za slavu mora biti, a Borislav će sa ponosom stajati kraj svijeće, nazdravljati sa gostima, jesti i piti čitavu noć, a ujutro razmišljati kako vratiti kredit, od čega ćerki platiti ekskurziju i s čim dočekati sledeći Đurđevdan.

To je tako jer Borislav živi u vremenu kada je krsna slava postala obaveza i trošak iz kojeg se mjesecima izvlači. Nije on jedini, narod živi uz Božju pomoć, a slava na kredit je rezultat toga što je sve poskupilo, samo plate ostale iste.

Srpskainfo