Fudbalski klub Rudar Prijedor će 23. maja proslaviti 90. rođendan, a povodom tog jubileja u Gradu na Sani biće organizovan niz manifestacija kojima će se obeležiti devet decenija trajanja jednog od simbola Potkozarja i Krajine.

Upravni odbor kluba je doneo jednoglasnu odluku da se kompletna organizacija obeležavanja jubileja poveri Organizacionom odboru na čelu sa predsednikom Stojanom Janjetovićem, članom rukovodećeg tela kluba i bivšim igračem Rudar Prijedora. Pored njega su članovi Odbora još: Nikola Bevandić, Vladimir Krčkovski, Dragan Lajšić i Veljko Janjetović.

Svi u klubu su svesni značaja ovako velikog jubileja i ništa ne prepuštaju slučaju. Iako nema puno vremena, sve predviđene manifestacije će biti održane na vreme. Predlog programa je više nego bogat i spektakularan. Organizacioni odbor smatra da je cela godina jubilarna, a ne samo jedan dan, pa je tako zamišljeno niz manifestacija i događaja koji će na sebe skrenuti pažnju čitavog regiona.

Prema rećima predsednika Organizacionog odbora Stojana Janjetovića obeležavanje jubileja počeće u ovom mesecu, u kojem je klub i osnovan, pa sve do decembra.

-U završnoj smo fazi svih zamišljenih i predviđenih dešavanja i uskoro ćemo na konferenciji za medije i zvanično obelodaniti kompletan program obeležavanja 90 godina FK Rudar Prijedor. Usvojen je i jubilarni logo kao i slogan koji će nas pratiti tokom godine jubileja i on glasi “Naših 90” – rekao je Stojan Janjetović.

Predviđeno ja da u ovoj godini budu obuhvaćeni svi oni koji čine Rudar Prijedor: omladinska škola, seniori i veterani, a računa se vodilo i o navijačima popularnim “Alkohol bojsima” i svim građanima Prijedora i okolnih mesta.

-Mogu reći da je program izuzetno bogat i sa sigurnošću tvrdim da nije viđen na ovim prostorima. Govorim iz razloga što smo stupili u kontakt sa novosadskom agencijom “Inter Sport Friends” koja ima iskustvo u organizaciji ovakvih svečanosti, na čijem je čelu nekadašnji tehnički direktor FK Vojvodina, gospodin Milan Čabrić, prijatelj našeg kluba i fudbala, Republike Srpske, koji je bio nosilac programa obeležavanja 100 godina Vojvodine – dodao je Stojan Janjetović.

Veoma ambiciozan poduhvat su podržali osnivači kluba, pre svih rudnik RŽR “Ljubija” na čelu sa direktorom Stankom Vujkovićem kao i Arcelor Mital koji vodi direktor Mladen Jelača, odnosno treći glavni sponzor kluba Grad Prijedor na čelu sa gradonačelnokom Milenkom Đakovićem.

Planirana je i svečana akademija kluba u pozorišnoj sali, gde će biti dodeljene plakete najzaslužnijim društvenim institucijama i pojedincima, a biće i emitovan dokumentarni film i promovisan CD sa 90 najlepših zabeleženih golova za 90 godina. Sve to će upotpuniti i pozorišna predstava “Naših 90”, u izvođenju prijedorskog pozorišta.

-Za sam kraj ove godine biće organizovano zeleno-crno veče na kojoj će biti promocija monografije “Naših 90″ i promocija klupskog kalendara – rekao je na kraju predsednik Organizacionog odbora jubileja FK Rudar Prijedor Stojan Janjetović.

Dolazi italijanska Triestina

Prva manifestacija u sklopu proslave 90. rođendana prijedorskog kluba je zakazana za 19. i 20. maj kada će biti organizovan međunarodni kadetski turnir na kojem će, pored domaćina Rudar Prijedora, učešće uzeti i italijanska Triestina, Alfa Modriča i novosadska Vojvodina, u čijem će timu biti i supertalentovani nekadašnji član Rudar Prijedora Luka Kačavenda, kadetski reprezentativac BiH.

Druga manifestacija je samo tri dana posle, 23. maja, kada će na mestu gde je klub osnovan, ispred rudnika Ljubija, biti otktivena spomen ploča uz specijalnu rođendansku tortu od 90 kilograma koja simbolizuje 90 godina kluba.

Treća manifestacija je tematska izložba fotografija koja će biti održana 22. juna u Muzeju grada Prijedora, pod nazivom “90 fotografija za 90 godina”. Postavka 90 najznačajnijih fotografija kroz 90 godina.

Programom je predviđen i triagonal veterana, dečiji međunarodni turnir, prijateljski susreti sa najvećim srpskim klubovima, začinjeni velikim muzičkim koncertom na Gradskom stadionu Ace Lukasa, uz veliki vatromet i paljenje baklji oko celog stadiona.

Sportski žurnal/Slavko BASARA