Parastosom, a potom polaganjem vijenaca na spomen-obilježje poginulim borcima Narodnooslobodilačkog rata, te na spomenik palim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, u Omarskoj je obilježen 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom. Počast borcima odao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je podsjetio da velika žrtva koju je dao narod Kozare ne smije biti zaboravljena.

-Drugi svjetski rat bio je najveća klaonica naroda u istoriji čovječanstva. Vrlo je važno, naročito mlađe generacije, podsjećati na svu nejač koja je u tom ratu stradala, kako nam se takvo nešto nikad više ne bi ponovilo – rekao je Đaković.

Koliki je tačno značaj ovih krajeva u slamanju fašističkog terora, ilustrovao je Radovan Rajlić, član Predsjedništva prijedorskog SUBNOR-a. On je u svom obraćanju napomenuo da je u Drugom svjetskom ratu Jugoslavija imala oko 1.700.000 stradalih, ali da je u tom broju svaki peti bio stanovnik Kozare.

– Zbog svega toga mi želimo da živimo u slobodi. Ne samo mi, već čitav svijet, jer čovjek je najsrećniji kada je slobodan – poručio je Rajlić.

Narodni poslanik Duško Ivić podsjetio je da je antifašistička borba bila rat za civilizaciju, te da u njoj srpski narod zauzima važno mjesto.

– Istorijski podaci kažu da je Kozara, prema popisu iz 1931, imala oko 200.000 stanovnika. Istorijski podaci kažu i to da je, tokom ofanzive, sa Kozare odvedeno 68.000 ljudi, a 23.800 djece. Kada se sve to sabere, možemo vidjeti koliko je velika žrtva koju je podnio naš narod – rekao je Ivić.

On je podsjetio da je Republika Srpska jedina garancija da takve tragedije više ne pogode srpski narod. Učenici OŠ „Vuk Karadžić“ iz Omarske uveličali su obilježavanje 9. maja izvođenjem prigodnog kulturnog programa i na taj način pokazali da i među najmlađima postoji svijest o ogromnim žrtvama koje je svijet, među njima i njihovi preci, dao u borbi protiv fašizma.

Z. Jelić/KV