Zastupnik Demokratske fronte (DF) Damir Bećirović tražio je od Parlamentarne skupštine BiH tabelarni prikaz putovanja zastupnika i delegata PS BiH za period od 1. decembra 2014. do 15. marta 2018. godine.

U odgovoru koji mu je dostavljen 13. aprila stoji da je u tri godine na putovanja potrošeno ukupno 841.714,11 KM, a najviše novca potrošili su Senad Šepić (Nezavisni blok), Ognjen Tadić (DNS) i Saša Magazinović (SDP).

U dostavljenom odgovoru stoji da je u periodu od 1. januara 2015. do 15. marta 2018. godine na putovanja u inostranstvo potrošeno 841.714,11, a na putovanja u zemlji 281.310,23 KM.

Poslanik Nezavisnog bloka Senad Šepić komentarisao je za N1 utošeni iznos od preko 80 hiljada maraka.

Foto: Screenshot N1

– U ovom mandatu sam, u te tri i po godine, predsjedavajući bh. delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope i svi ti troškovi vezani su za obavljanje tog posla. Na svako putovanje sam išao isključivo po nalogu Kolegijuma i samo radio svoj posao – predstavljao zemlju. Posebne su obaveze bile tokom predsjedavanja BiH Savjeta Evrope prije dvije godine, kada sam, u svojstvu predstavnika zemlje koja predsjedava morao na sedmičnoj osnovi prisustvovati raznim sastancima, forumima i skupštinama širom Evrope i tada je nastao najveći dio tih troškova – naveo je Šepić, piše N1.

I iznos koji je potrošen na službena putovanja pos

Foto: N. G./Klix.ba/RAS Srbija

lanika SDP BiH Saše Magazinovića u samom je vrhu tabele.

– Kada pravimo analizu troškova PS BiH ja mislim da je važno razdvojiti predstavljanje Bosne i Hercegovine u tijelima gdje smo punopravni član i politički turizam. Morate znati da ima i jednog i drugog. Kao čovjek koji predstavlja BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope u Strazburu moram vam reći da i ja sam pratim ovu problematiku i da bi bilo dobro za državu – čak da nekima koji nas predstavljaju u inostranstvu plati i da ne idu. Zašto? Zato što nas u inostranstvu često predstavljaju ljudi koji ne govore jezik, koji apsolutno ne poznaju diplomatske norme, koji ne znaju ni elementarne stvari o temema o kojima bi trebali govoriti. S druge strane, postoje parlamentarne skupštine kao što je Vijeće Evrope, NATO, OSCE gdje je BiH predstavljena i na parlamentarnom nivou i najveći troškovi zapravo odlaze na predstavljanje BiH u tim institucijama. Ja sam jedan od onih koji BiH predstavlja u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope u Strazburu i to je razlog mojih troškova – izjavo je Magazinović za N1.

Damir Bećirović, poslanik DF, nije zadovoljan cjelinom odgovora na njegovo poslaničko pitanje, posebno za putovanja u zemlji.

– Sekretarijat je ovdje stavio – pošto imate poslanike koji nisu iz Sarajeva, a ne uzimaju novac za stan i smještaj u Sarajevu pa je Sekretarijat dodavao i te cifre – taj novac koji se plaća za gorivo za dolazak u Sarajevo na komisije i sjednice parlamenta pa je to dodato u konačan broj tako da se ne vidi. Detaljan izvještaj za putovanja u zemlji, kao što smo dobili za putovanja u inostranstvu, ja nisam dobio i ne mogu reći koja su to putovanja u Bosni i Hercegovini, koji su to pozivi, na šta se sve išlo – taj dio odgovora nedostaje – rekao je je Bećirović za N1.

Nekoliko poslanika, odnosno delegata nisu potrošili ništa ili nisu ni putovali u inostranstvo, poput Zaima Backovića, Denisa Bećirovića, Mirsada Mešića, Miroslava Milovanovića, Nikole Špirića, Fahrudina Radončića i drugih.

Srpskainfo