Polaganjem vijenaca na spomen-obilježje borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu, kao i poginulim borcima NOR-a na Partizanskom groblju u Omarskoj kod Prijedora obilježen je 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom.
Obilježavanje 73 godine od pobjede nad fašizmom, najvećim zlom 20. vijeka, počelo je parastosom za sve poginule borce u Crkvi cara Lazara u Omarskoj, a nastavljeno prigodnim programom ispred spomenika za 60 poginulih boraca NOR-a na Partizanskom groblju.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Duško Ivić istakao je u obraćanju važnost obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i sjećanja na žrtve u Drugom svjetskom ratu da bi budeće generacije imale svijetlu budućnost.

“Svaki narod koji ne obilježava istorijske datume i ne sjeća se svojih žrtava nema perspektivu u budućnosti. Mi, potomci djece Kozare, ne smijemo zaboraviti svoje žrtve i ono što su naši preci preživjeli tokom Drugog svjetskog rata, moramo da obilježavamo ove istorijske datume”, poručio je Ivić.

O značaju njegovanja tradicija otadžbinskih ratova i sjećanja na važne istorijske datume, te nevino stradale žrtve naroda Potkozarja, u ime gradske organizacije SUBNOR-a govorio je Radovan Rajilić.

Vijence na spomenike stanovnicima Omarske koji su stradali u Drugom svjetskom ratu i u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu položile su delegacije grada, SUBNOR-a, Boračke organizacije, Organizacije porodica poginulih boraca i Unije studenata Republike Srpske.

Dan pobjede nad fašizmom obilježen je i u LJubiji, gdje je delegacija grada Prijedora danas položila vijence na spomen-biste narodnih heroja.

Ovogodišnje obilježavanje 9. maja u Prijedoru počelo je juče polaganjem vijenaca i tradicionalnim istorijskim časom na Partizanskom groblju na Urijama, kao i prijemom u Gradskoj organizaciji SUBNOR-a.