Srbija odavno zna kakav biser ima u svojim fudbalskim redovima, a pored matice, vrednost tog istog bisera prepoznala je, među prvima, i Republika Srpska, Bosna i Hercegovina, koje jako dobro znaju da cene kvalitet i genojalnost.

Milorad Mažić, sudija sa FIFA znakom, akter Mondijala u Brazilu 2014, ali i arbitar koji će deliti pravdu na 21. Svetskom fudbalskom prvenstvu u Rusiji dobio je još jedno veliko priznanje – biće glavni sudija finala Lige šampiona Real Madrid – Liverpul u Kijevu, 26. maja. U januaru 2015. godine Mažić je na tradicionalnoj manifestaciji “Dan fudbala” u Banjaluci u organizaciji FSRS i Sportskog žurnala dobio nagradu za izuzetan sportskih poduhvat Zlatnu povelju “Miljan Miljanić”, dok je u februaru 2017. na poziv Sudijske organizacije BiH boravio u Sarajevu i bio predavač na edukativnom seminaru premijerligaških arbitara “Dejtonske zemlje”, zajedno sa pomoćnikom Daliborom Ristićem.

-Pre svega želim od srca da čestitam Miloradu Mažiću na velikom priznanju koje je dobio od UEFA i legendarnog Pjerluiđija Koline, jer suditi u finalu Lige šampiona mogu samo retki, odabrani i najbolji. Osim toga, svi znamo da je Fudbalski savez Srbije u odnosu na druge moćnije i jače saveze u Evropi mali, tako da je ovo još veći uspeh za Srbiju jer svi znamo kakva lobiranja. Želim Mažiću da na najbolji mogući način odradi posao u kijevu 26. maja – istakao je Dragan Banjac, koordinator za sudije i suđenje Republike Srpske i član Komisije za sudije i suđenje FS BiH.

On je, lično, s Mažićem prijatelj, razmenjivali su iskustvo prošle godine kada je najbolji srpski sudija boravio u Sarajevu.

-Bila nam je izuzetna čast, svima nama u sudijskoj branši, ali i Fudbalskom savezu BiH, što je Mažić došao da učestvzuje na edukativnom seminaru za sudije Premijer lige BiH. To njegovo predavanje mnogo nam je pomoglo, navodio je detalje iz svoje karijere, ali i pokazivao neke segmente na kojima UEFA insistira tako da slobodno mogu da kažem da će Milorad nakon završetka sudijske karijere sigurno zauzeti jednu od vodećih i odgovornih pozicija u sudijskim forumima UEFA i FIFA – dodao je “proročanski” Banjac.

Pre finala u Kijevu koje će da sudi Mažić je delio pravdu i u Sueprkupu Evrope između Real Madrida i Sevilje pre dve godine, a bio je akteri i Svetskog prvenstva 2014. godine u Brazilu.

-Iskreno se nadam i verujem da će finale Lige šampiona Mažiću biti odskočna daska za ono što ga očekuje na Mondijalu u Rusiji. I na Svetskom prvenstvu će, siguran sam, uživati ogromno poverenje jer se zaista radi o jednom od najboljih i najkvalitetnijih fudbalskih arbitara današnjice. Mi u Republici Srpskoj, ali i BiH smo posebno ponosni na to i što imamo takvog prijatelja kraj sebe – rekao je na kraju Dragan Banjac prvi čovek za suđenje u Republici Srpskoj.

Nagrada “Miljan Miljanić”

Kosmički uzlet Milorada Mažića najavljen je na manifestaciji “Dan fudbala” u Banjaluci, januara 2015. godine kada je u hotelu “Bosna” srpski arbitar bio nagrađen Zlatnom poveljom “Miljan Miljanić” za izuzetno ostvarenje u svetu fudbala. Nagrada je dodeljena za 2014. godinu kada je Mažić sa mnogo uspeha sudio utakmice na Mondijalu u Brazilu.

-Već tada se moglo videti da će Milorad bili veliki sudija jer je svim svojim ponašanjem i manirima pokazao da je veliki čovek. A velike sudije mogu da budu samo veliki ljudi – kaže Dragan Banjac.

Sportski žurnal/Slavko BASARA