Američki državljanin Danijel Dejvid Korbet (Daniel David Corbet), bivši američki marinac i pripadnik elitne jedinice „Foke“, koji je uhapšen u Beogradu zbog sumnje da je pripremao ubistva po Srbiji, spreman je da progovori i otkrije naručioce likvidacija, ali i sve detalje zadatka koji je dobio da uradi, odnosno koga je trebao ubiti!

Korbet iz straha za život planira da pravosudnim organima ponudi nagodbu i da im sve informacije i detalje u vezi s likvidacijom koju je planirao u zamjenu za policijsku zaštitu.

Panika u zatvoru

Danijel Korbet uhapšen je 31. januara ove godine nakon što je u štek-stanu u kojem se skrivao pronađen pištolj CZ-99 s izbrisanim serijskim brojem. Osim njega, zbog nedozvoljenog držanja oružja, lisice na ruke stavljene su i državljanima Srbije N. V., N. P. i N. A., koji se terete i za ilegalno posjedovanje narkotika. 

Protiv Amerikanca je prije nekoliko dana podignuta optužnica, ali je odlučan da po svaku cijenu izbjegne suđenje i zatvorsku kaznu jer je ubijeđen da mu rade o glavi.

Korbet je poslije hapšenja očekivao da će njegovi „poslodavci“ brzo reagirati i izvući ga na slobodu. Međutim, kad je vidio optužnicu, izgubio je nadu da će ga oni spasiti. Postalo mu je jasno da ga čeka suđenje, a potom i robija. Otad je u panici. Plaši se da bi ga nalogodavci mogli likvidirati jer posao nije završio, a i kako bi izbjegli mogućnost da progovori i raskrinka ih.

DNK na oružju

Korbet strahuje od ljudi koji su ga angažirali i doveli u Srbiju. Plaši se da živ iz pritvora neće izaći zbog čega želi da se postupak protiv njega što prije okonča. U strahu je i od samog odlaska na suđenja, transporta do sudnice i prisustva javnosti. Spreman je da otkrije ko je kontaktirao s njim i koliko novca je trebao dobiti za obavljene poslove, koji bi izazvali haos i nerede u Srbiji.

Prema njegovim riječima, bivši pripadnik „Foka“ će objelodaniti i imena saučesnika koji su daleko krupnije zvjerke od uhapšenih Srba.

Dvojica državljana Srbije, navodno, su na crnom tržištu nabavila pištolj i dala ga Korbetu, govoreći da je on u Srbiju došao da „obavi posao i odmah nestane“. U posao je bilo umiješano više ljudi, a na oružju je pronađen DNK Amerikanca, pa se pretpostavlja da je vježbao pucanje.

Meta mafijaši i političari?

Na meti Danijela Korbeta, kako su prenosili mediji, navodno se trebao naći moćni narkobos ili jedan istaknuti političar.

Pominjalo se i da se spremala likvidacija jednog ambasadora.

Autor: Webtribune.rs