Austrijske vlasti očekuju da će oko 15.000 ljudi učestvovati na današnjoj komemoraciji u Blajburgu, skupu koji je proteklih mjeseci bio u žiži austrijske javnosti zbog mnogobrojnih zahtjeva da se zabrani jer se radi, kako je više puta naglašeno, o najvećem okupljanju profašista i desničara-ekstremista u Evropi.

Osim zastava Austrije, Hrvatske i zastave Hrvata iz Bosne i Hercegovine ne smiju se isticati nikakva druga obilježja ni transparenti kao ni stranačke zastave.

Prema programu održava se pomen na groblju, te misa na Lojbaher feld-u, gdje se nalazi spomenik ubijenima.

U Blajburgu su predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković kojeg su okupljeni pozdravili pljeskom, ali i uz pokoji zvižduk, te predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, član Predsjedništva BiH Dragan Čović. Izaslanik predsjednice Republike je ministar državne imovine Goran Marić, a predsjednika Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Komemoraciji prisustvuje i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić, zastupnici Ante Babić, Ivan Šipić, Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović te tajnik Hrvatskoga sabora Davor Orlović.

Zbog rizika od izbijanja sukoba između učesnika dva događaja policija je odredila da anti-Blajaburg demonstracije budua daleko od mjesta na kojem se svake godine okupljaju desničari iz Hrvatske.

Komemoracija u Blajburgu ove godine je suočena sa najvećom kritikom u Austriji, a javnost je tražila da se skup zabrani, što vlada nije željela,ali zato predstoji mogućnost da se u zakon o zabrani veličanja nacizma uvrste i ustaški siboli, kako bi se zabranilo njihovo nošenje na ovom događaju.

Autor: /Srpskainfo