Никшић - манастир Острог - литургија

Svetom arhijerejskom liturgijom i lomljenjem slavskog kolača danas je u Manastiru Ostrog svečano obilježena manastirska krsna slava – Sveti Vasilije Ostroški.

Liturgiju je služio NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, uz sasluženje mitropolita borispoljskog i brovarskog Ukrajinske crkve pri Moskovskoj patrijaršiji Antonija i episkopa novogračaničkog i srednjezapadnoameričkog Longina i budimljansko-nikšićkog Joanikija.

Mitropolit Antonije rekao je da, iako je Sveti Vasilije živio u 17. vijeku, svi koji danas u Manastir Ostrog osjećaju njegovu blagodatnu pomoć u onome za šta ga mole i šta od njega traže.

“Svetitelji su uvijek savremeni, uvijek su sa čovjekom i osjećaju sva njegova stradanja, i lična i socijalna i uvijek mu pomažu kada se on iskreno obraća njima i Bogu”, naveo je mitropolit Antonije.

Никшић – манастир Острог – архијерејска литургија

On je istakao da savremeni svijet i njegovo ustrojstvo usmjerava čovjeka da bude upućen na ovozemaljska dobra i ono što ga trenutno čini srećnim.

Mitropolit Amfilohije naglasio je da su svi ljudi na zemlji jedno – jedan čovjek u Isusu Hristu, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

“To je Crkva Hristova kojoj mi pripadamo i koju ispovjedamo. Evo i danas ovdje sabrani smo iz svih krajeva zemaljskih oko Ćivota Svetog Vasilija i svjedočimo to jedinstvo”, rekao je mitropolit Amfilohije.

On je podsjetio da je danas u Ukrajini, odakle je došao mitropolit Antonije, bratoubilački rat, a da Crnogorci dobro znaju šta su bratoubilački ratovi.

“Svi treba da se pomolimo da Bog podari mira i bratske ljubavi našoj braći u Ukrajini, da prestane prolivanje bratoubilačke krvi i da moćnici sa Zapada to prestanu da podržavaju, da prepuste narodu da riješi svoje probleme, da se narod objedini”, dodao je mitropolit Amfilohije.

On je dodao da su isti pokretači svih bratoubilačkih sukoba u svijetu od davnina.

“Sveti Vasilije, koji je bio pomiritelj braće, pomirio bi sve zemaljske narode kako bi se svi sabrali oko jedne svetinje, jedinog Boga”, naveo je mitropolit Amfilohije.

Episkop Longin rekao je da je čudotvorac Sveti Vasilije sve danas saobrao na ovom svetom mjestu.

Saborovanje je nastavljeno uz slavsku trpezu hrišćanske ljubavi u Donjem manastiru Ostrog, a neprekidna kolona poklonika je dolazila do Ćivota sa moštima Svetog Vasilija Ostroškog.

Večeras će ulicama Nikšića proći litija na čelu sa četvoricom vladika.

SRNA/ATV