Predsjedništvo Narodnog demokratskog pokreta razmatraće danas na sjednici u Srpcu prijedlog koalicionog sporazuma Saveza za promjene za naredne opšte izbore.

Budući da među SDS i PDP javno nema nikakavih trzavica po pitanju koalicije, zvaničan stav NDP ostaje jedina nepoznanica u Savezu. Tim više što su na prošloj sjednici njihovog Predsjedništva, prije mjesec dana, zatražili garanciju da će njihov predsjednik Dragan Čavić, u slučaju pobjede, biti premijer RS, te da se objave imena i ostalih kandidata za najvažnije funkcije na nivou RS i BiH.

U NDP nisu željeli da govore o detaljima prijedloga sporazuma, uz obećanje da će više otkriti na današnjoj konferenciji za novinare. Kako nezvanično saznajemo, NDP se u sporazumu nudi jedna od dvije preostale najviše funkcije u RS – predsjednik parlamenta ili predsjednik Vlade.

Međutim, izvori Srpskainfo tvrde da u ovom trenutku u dokumentu nema formulacije da NDP sam bira pozicije, već bi to navodno bila stvar dogovora.

Kako saznajemo, podrška NDP Mladenu Ivaniću za člana Predsjedništva BiH i Vukoti Govedarici za predsjednika RS nije upitna, ali su ostale stvari u vezi sa koalicijom i dalje misterija, pa je moguće da za sada ništa ne bude potpisano.

Potpredsjednik NDP Zdravko Krsmanović, u javnosti poznat kao kritičar dosadašnjeg pristupa u koalicionom dogovaranju, kaže da SzP nisu samo dvije partije i da je NDP za demokratskiji pristup.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

– Kada se pravi sporazum onda to treba da bude tim ljudi koji radi na tom sporazumu i da to bude veći broj političkih partija, nevladinih organizacija, predstavnika akademske zajednice. Ne želimo zloupotrebu SzP; on mora da ima svoje organe, cilj, platformu, ugovor sa narodom, da ima čiste odnose šta je to što smo uradili za četiri godine u Sarajevu i šta planiramo da uradimo u narednom periodu, sa kojim ljudima. Kada imate personalnu i programsku platformu onda možete reći “ako ovo ne ispunimo, za 12 mjeseci podnosimo ostavku”. Svaki pojedinac – kaže Krsmanović za Srpskainfo.

Drugi blok, SNSD-DNS-SP već je potpisao koalicioni sporazum o zajedničkom nastupu na oktobarskim izborima, ali još nisu objavili ime kandidata za predsjednika Srpske.

Srpskainfo