U Kočićevu, bogatom i lijepom selu vrijednih domaćina, a sve ćešće samo domaćica, presudnu ulogu u društvenom i političkom pogledu imaju udovice.

One su, zajedno sa ostalim mještankama, okupljene u Aktivu žena, koji je na opštinskim izborima za rukovodstva mjesnih zajednica ubjedljivo pobijedio u Kočićevu. Tako su žene potpuno ovladale u ovom selu između Nove Topole i Srpca, protjeravši političke partije i politiku iz sela, koju su protežirali muškarci.

Naravno, presudan uticaj po broju i odlučnosti da mijenjaju život u Kočićevu imaju udovice. Njihov broj je promjenjiv ali prema neformalnoj evidenciji, utvrđenoj na prelu, ta brojka dostigla je rekordnih 60 udovica.

Mira Borojević, Marija i Savka Despotović, Mira Guberinić, Mira Janjetović, Zora Cvijić, Smilja Babić, Marija Stupar, Radmila Despotović, Rada Jakovljević čine samo dio dugačkog spiska do kojeg su žene došle.

One su, priređujući izložbu starina, sasvim spontano došle do ovog podatka.

– Zapričale smo se, krenule da brojimo udovice i malo po malo, sa kraja na kraj sela, stigle do šezdeset. Možda ih ima i više, ukoliko smo neku zaboravile, ali manje od 60 sigurno nema – smatraju žene iz Kočićeva.

Predsjednica Aktiva Željka Despotović kaže da udovice, zajedno sa ostalim ženama, bitno utiču na poboljšanje društvenog života u ovom lijevčanskom selu. Muškarci se mnogo i ne pitaju, jer su prokockali povjerenje, a ni žene više nemaju strpljenja, vele, da manjini ili muškoj opoziciji popuštaju.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

Željka Despotović

– Prije nekoliko dana bile smo na Festivalu “Savremena i uspješna žena” u Tuzli gdje smo se veoma uspješno predstavile etno zbirkom i ručnim radovima – kaže Željka, koja je na izborima u svom selu dobila ubjedljivo najviše glasova.

To joj je omogućilo da postane predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Kočićevo. Zajedno sa njom seosku vlast čine Mira Guberinić i Željka Novaković. Prva je, naravno po ključu, udovica.

Muškarci u seoskom rukovodstvu Goran Lučić i Vlado Vukotić su, naglašavaju žene, u manjini i njihovi glasovne mogu odnijeti prevagu nad ženskim zbog čega oni imaju samo savjetodavnu ili konsultantsku ulogu.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

Žene uredile Spomen dom u Kočićevu

– Žene, uz presudnu naklonost udovica, sada odlučuju o svemu u Kočićevu. Njih se pita, pa kome milo a kome krivo, sasvim nam je svejedno. Uradile smo više nego naši prethodnici muškarci koji su ovdje vladali od pamtivjeka, iz doba bega Junuza, jer se Kočićevo u tursko vrijeme zvalo Junuzovci. Mi radimo, a ne vodimo politiku; ona je nepoželjna među nama. Osnovni kriterijumi su sposobnost, odlučnost i dobre ideje – vele kočićevske udovice, članice Aktiva žena.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

Uvijek vesele i raspoložene

One su oživjele rad KUD-a „Lepa Radić“, okupile omladinu u seoski dom, koji su prekrile i renovirale. Dobile su i pomoć više donatora. Željka takođe navodi projekte za ruralni razvoj kod Ministarstva poljoprivrede RS te pomoć UNDP-a za zamjenu stoalarije na društvenom domu.

– Naš cilj je da podstaknemo mlade žene na veću društvenu aktivnost, da oživimo selo koje posljednjih nekoliko decenija stagnira i propada, da ukažemo na prednosti i ljepote Kočićeva – kaže Željka Despotović.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

Na jedinstven način promovišu pogodnosti braka

Danijela Jukić, Stojanka Damjanović i Nada Trninić Ećimović hvale se ručnim radovima tradicionalnih motiva, koje izrađuju poslije napornih poslova na njivama.

– Udovice su oslonci u svojim domaćinstvima, mada većina živi sama. Njihovi muževi su pomrli ili stradali u saobraćajnim udesima, prilikom nesrećnih slučajeva u njivama, na traktorima… Mnoge imaju više od deceniju udovičnog staža. To je njih ojačalo ali i snažnije usmjerilo ka životu, društvenim i humanitarnim akcijama – veli Mira Borojević (78), koja je udovica 18 godina.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

Mira Borojević

Ima dvije kćerke i petoro unučadi, koji je često posjećuju. Svakodnevno veze peškire, a kada se umori, veli, sjedne na ljuljšku pored grožđa pa se ljulja. Ne mari, dodaje, što prolaznici zagledaju i čude se babi na ljuljašci.

– Na život uvijek gledam sa optimizmom, ponašam se kao da mi je svaki dan posljednji. Relaksiram se na ljuljašci, volim putovati sa ostalim ženama, volim raditi mnoge poslove. Mene ne interesuje šta ko misli i govori, život je samo jedan i ne treba jadikovati nad svojom sudbinom nego se radovati, učiniti život interesantnim – optimistična je Mira Borojević.

Ona računa da samo u njenom komšiluku ima 6 udovica u desetak kuća ne želeći pominjati njihova imena. Rekord, otkrio nam je udovac Rajko Stojnić, drži Joka Janjetović sa 92 godine, dobrog zdravlja i bistre pameti. Vjerovatno će i do stote dogurati.

Udovac kritičar

Rajko Stojnić, najpoznatiji udovac u Kočićevu, potvrdio je da u ovom selu sa približno 200 stanovnika ima više od 60 udovica. On kaže da ga nijedna od njih ne interesuje u ljubavnom smislu, jer “strahuje za zdravlje”.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

– Zašto su toliko ljudi pomrli, a žene žive, zdrave i dugovječne? Nisu oni pomrli od dobrog života. Nezgodne su one, zato ljudima srce i drugi organi lako stradaju. Izbrojao sam 15 muškaraca u Kočićevu koji su krhkog zdravlja, pa će se broj udovica ove godine sigurno povećati – uvjeren je Rajko Stojnić, kuvar na glasu, koji upravo vlastitoj kuhinji pripisuje zasluge za dug i zdrav život.

Srpskainfo