Kako nas spin majstori ne bi optužili da smo plaćenička vojska, mada ne bismo imali ništa protiv, jer svi sa druge strane su dobro plaćeni, ponudićemo širokom audotorijumu neke stvari koje pripadaju vrijednostima demokratskog društva, istaknuto je u tekstu Odbor osnivača Časti otadžbine.

Tekst prenosimo u cijelosti:

Јavno informisanje je slobodno i ne podliježe cenzuri! Da li ova rečinica podrazumjeva da razne lične frustracije mogu da proizvode baš sve i svašta, te da bude alibi za laži i različite projekcije zasnovane isključivo na bolesnim ambicijama, koje zbog političkih neuspjeha sve nas turbulentno okreću ka ponoru?! Naravno da je odgovor na ovo pitanje odričan, kao što je nasušna potreba za prestankom bitisanja ovakvih javnih glasila i politika. Sigurni smo da građani gube povjerenje u ovakva javna oglašavanja, kako u politici, blogovima, tako i u javnim glasilima.

Kako nas spin majstori ne bi optužili da smo plaćenička vojska, mada ne bismo imali ništa protiv, jer svi sa druge strane su dobro plaćeni, ponudićemo širokom audotorijumu neke stvari koje pripadaju vrijednostima demokratskog društva. Kao prvo pravilo o kojem treba da razmislimo svi, prije ikakvog suda, kada je javno informisanje u pitanju je postulat po kojem je potrebno obezbjediti i zaštiti iznošenje, primanje i razmjenu informacija u cilju sprečavnja sukoba i očuvanju mira, sa svakodnevnim uvećanjem sveukpinih vrijednosti naše zajednice.

Postoji li iko normalan, da ne vidi kako je javna scena okupljena oko SDS, Vukote Govedarce i Mladena Ivanića radi sve suprotno. Svako obraćnje i napisana riječ imajau za cilj nasilje, kako nad istinom, tako i na ustavno pravnom poredku Republike Srpske, koji je zagarntovan Dejtonskim sporazumom. Ostvarivanje sloboda i prava svih vrsta je takođe osnovna civilizacijska norma, pa i sloboda obavljanja funkcija.

Pravo na nesmetan rad država mora obezbjediti i ministru untrašnjih poslova, kao i javnom tužiocu!!! Posle ove rečenice postavlja se logično pitanje, ko i kako? Odgovor na ovo pitanje je razlog hajke, harange i bespoštednog fabrikovanja laži, pod pričom o istini i pravdi. Istina je sledeća, ministarstvo unutrašnjih poslova nema na raspolaganju institut kojim bi se odupirao ovakvim softificiranim planovima ozbiljne mašinerije. Zbog toga je težište pravca napada sam ministar unutrašnjih poslova gospodin Lukač, jer kada njega sklone sistemom ulice, neće biti kraja. Zato što je sve oko nas “kriminal”, od političara vladajuće strukture, preko nosioca funkcija do građana koji ne žele politiku ulice.

Nama je svima predočeno kao pokusnim zečevima da je prva rečinica ovoga teksta izvor demokratije, kao i postulat pravde i vladvine prava. Istina i pravda je drugačija! U svim zakonima civilizovanog svijeta stoji da u cilju zaštite ljudskog dostojanstva, kao i nezavisnosti ugleda i nepristrasnosti suda ili drugog nadležnog organa niko se u mediju ne sme označiti učiniocem kažnjivog dijela, (u šta spadaju i saučesnici) odnosno oglasiti krivim ili odgovornim do pravosnažnosti odluke suda!

Nažalost, u našem javnom prostoru sve je suprtono, ali je rješivo i po zakonu. Kada je u pitanju akt neposrednog nasilja prema licu ili grupi na osnovu recimo političke pripadnosti, pa i drugog, a od objavljivanja informacija neposredno prijeti ozbiljna posljedica čije se nastupanje ne može spriječti na drugi način, a sve je ovo u vezi sa aktom neposrednog nasilnog rušenja ustavnog poredka, javni tužilac je obavezan da predloži nadležnom Sudu zabranu distrubucije informacija ili drugog medijskog sadržaja koje izazivaju stanje u kojemu se mi sada nalazimo.

Zbog svega navedenog pozivamo javnog tužioca da spreči dalje iznošenje neistine i kvalifikacija koje su u suprotnosti sa zakonom. Naravno treba se pozaviti analizom na koji će se način krenuti u ovaj proces kako spin majstori ne bi ponovo iskoristili u procesu rušenja Republike Srpske. Sigurno je da nema uticaja politike i revnosti RTV BN, situacija bi bila sasvim drugačija i u okvirima zakona. Zato je neophodno obuzdati i RTV BN i sitna piskarala koji smatraju da uz pomoć stranaca imaju pravo na sve!

Molimo javnog tužioca da u skladu sa zakonom onemugući javno plasiranje bilo kakvih informacija u slučaju “Istina i pravda za Davida”, koje imaju za cilj destabilizovanje Republike Srpske.

Sigurni smo da bi ovakav potez spriječio planirano podizanje “narodnog” bunta, koji je sve, a ne narodni. Na sceni je isfabrikovana situacija u kojoj pojedinačni slučaj postaje predmet sveopšte manipulacije, koja je uperena isključivo prema srbskom interesu. Zato je krajnje vrijeme da pogasimo svjetla koja obasjavaju put ka našem nestanku.

Bez obzira da li oni koji obasjavaju javnu scenu sebe nazaivaju sa “demokratski političari ili novinari”, ili još gore borci za pravdu i istinu, te na kraju borci vladavine prava. Naša dužnost je da svima kažemo, mada se nekima neće svidjeti jer misle drugačije, Republika Srpska je iznad bilo čijeg pojedinačnog interesa!

Izvor: “Čast otadžbine”