Mnogi ljudi su nezadovoljni svojim seksualnim životom, a najčešći razlog je upravo manjak akcije u krevetu.

Ako se može verovati stereotipima, obično se žene žale na bolove u glavi kako bi izbegle seks i na fin način odbile partnera u krevetu.

Ali istraživanje naučnika sugeriše da su zapravo muškarci često odgovorni za manjak seksa u braku – zato što se nalaze pod pritiskom da li će ispuniti sva očekivanja u krevetu, odnosno ispuniti sve zahteve ljubavnika.

Na osnovu pregleda i analize 64 studije ljubavnih života parova pronađeno je da muškarci obično odlažu seks na osnovu očekivanja da oni treba da naprave prvi potez, odnosno iniciraju ga.

I, baš kao kod žena, glavni razlozi za to su manjak emotivne povezanosti ili bojazan da će ih partner smatrati neprivlačnim.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Naučnici su takođe pokazali emotivnu povezanost kao veoma važnu za oba pola.

“Postoji stereotip u našoj kulturi da žene imaju manju seksualnu želju od muškarca, kao i da je abnormalno da žene imaju visok libido, kao i da muškarci imaju manju želju”, kaže autor studije doktorka Kristen Park sa Univerziteta Kentaki.

Na osnovu toga mnogi muškarci osećaju pritisak svojih žena, devojaka ili društva da moraju da iniciraju seks, čak i kada to ne žele. Takođe, oni brinu da neće imati dovoljno erotskog naboja ili da neće ispuniti sva očekivanja.

Treba imati u vidu da je muškarcima, ali i ženama veoma važna duboka emotivna povezanost sa partnerom koja utiče na seksualnu želju, a voditelj studije savetuje oba pola da prihvate da seksualna želja i te kako varira u vezi ili braku, te da su takve promene sasvim normalne.

B92