Upotreba ove supstance je u velikom porastu u našoj zemlji, a prodaje se kao heroin

Borba s novim drogama slična je onoj sa vetrenjačama. Narkodileri su u toj borbi neumorni i u svojim fabrikama droge konstantno prave nove supstance koje na ulici postaju sve jače. Komšije Hrvati u poslednje vreme muku muče sa anestetikom difenidinom koji izaziva težak gubitak pamćenja i halicinacije. Kako nas od njih deli samo jedna granica, pojavio se strah da bi ova droga mogla odneti žrtve i u našoj zemlji.

– Definidin je veoma star disocijativni anestetik otkriven 20-ih godina prošlog veka i preteče mnogo poznatijeg fentanila. Podaci iz 2013. godine otkrivaju distribuciju definidina na crnom tržištu kao novu dizajniranu drogu, što zapravo nije – objašnjava za Telegraf doktorka Svetlana Vučetić-Arsić iz Specijalne bolnice za lečenje bolesti zavisnosti.

Nova sintetička droga hara Hrvatskom, sve je bliža Srbiji: Koriste je tinejdžeri, imaju ozbiljne halucinacije i završe u bolnici

– Prema podacima kojima mi raspolažemo, kod nas nije zabeležena zloupotreba definidina, ali jeste fentanila. Upotreba ove supstance je u velikom porastu. Pacijenti se zbog zloupotrebe fentanila leče i u našoj ustanovi – otkriva nam doktorka Vučetić-Arsić.

Ova droga se prodaje kao tableta sivo-zelene boje sa glavnim hemijskim sastojkom – fentanilom, koji se inače koristi za ublažavanje jakih bolova, posebno kod obolelih od karcinoma.

Fentanil je oko 100 puta jači od morfijuma.

Ova droga se prodaje kao heroin/ Foto-ilustracija: Pixabay

Samo jedna tableta može da dovede do otkazivanja bubrega i jetre, kao i oticanja mozga, kako je upozorila DEA, američka agencija za borbu protiv droge.

Iako je fentanil veoma dobar kao analgetik za neke bolesti i stanja, velika je opasnost od zloupotrebe. Širom sveta su zabeleženi slučajevi zloupotrebe fentanila, tako da ga pojedinci koriste kao drogu.

Dileri svojim kupcima prodaju ovu drogu kao heroin, zbog čega ubrzano raste broj preminulih od predoziranja. Podsećamo na 2016. godinu kada je od predoziranja tom drogom za 12 dana umrlo deset osoba, od kojih devet u Sakramentu.

Od samo jedne tablete otkazuju bubrezi i jetra, a mozak otiče/Foto: Telegraf

I kada se koristi za ublažavanje bolova, može biti opasan po zdravlje i život. Upotrebom fentalina kao leka protiv bolova veoma lako može doći do predoziranja. Pacijenti koji, usled neke bolesti, imaju velike bolove, često povećaju dozu tako da dolazi do narušavanja zdravlja, pa čak i do smrti.

Neki od poznatih slučajeva predoziranja su slučajevi muzičara i pevača Prinsa i Lila Pipa. Prins je konzumirao fentanil zbog velikih bolova, tako da se predoziranje, nažalost, završilo smrtnim ishodom, dok je Lil Pip fentanil, zajedno sa drugim supstancama, uzimao kao drogu.

Telegraf.rs